Goed eten met een klein budget

Is betaalbaar, gezond en lekker eten toegankelijk voor iedereen!? Goed eten met een klein budget is een gratis cursus voor minima en mensen die leven van en klein(er) budget, waarin kennis delen, tips uitwisselen, samen koken en verhalen delen rondom het thema goed eten met een klein budget centraal staan.

In de workshops gaan de deelnemers aan de slag met diverse onderwerpen rondom dit thema.

Denk hierbij aan onderwerpen als:

  • koken zonder zakjes en pakjesGoed eten met een klein budget
  • slim boodschappen doen
  • lezen van etiketten
  • grootgroentespel
  • de eetbare stad
  • eten met de seizoenen
  • volgen en wijzigen van recepten

Het streven is om deze cursus van start te laten gaan in het najaar van 2016. In ben nog op zoek naar lokale samenwerkingspartners op gebied van cursusruimte, rondleiding op een moestuin, verse producten om mee te koken en financiering.

Doel van het project

Het doel van dit project is door middel van een serie workshops waarin kennis delen, tips uitwisselen, samen koken en verhalen delen rondom het thema Goed eten met een klein budget centraal staan de deelnemers te leren en te laten ervaren dat goed eten met een klein budget heel goed mogelijk is.

Dit project voor minima en mensen die leven van een klein(er) budget levert daarmee een bijdrage in het kader van armoedebeheersing. Mensen die aan het eind van hun geld altijd een stuk maand over hebben zien op dat moment meestal geen andere oplossing dan bezuinigen op de boodschappen. Helaas gaat dit vaak ten koste van de kwaliteit van eten en daarmee ook de kwaliteit van leven. Door te leren om slim boodschappen te
doen, meer kennis van groentes en de seizoenen, zonder zakjes en pakjes te koken zullen deze mensen lekker, gevarieerd en gezond gaan eten. Ook in tijden van weinig of geen budget.

Daarnaast brengt dit project een groep mensen bij elkaar met eenzelfde beperking, namelijk een klein budget. Door op een positieve manier samen met het onderwerp bezig te zijn, samen te koken en verhalen te delen zullen de deelnemers op een persoonlijke en diepgaande manier met elkaar kennismaken. Er ontstaat een veilig groepsgevoel en er kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan, waarbinnen het thema goed eten met een klein budget bespreekbaar is.

Voor niets gaat de zon op

Op 1 juni 2016 stond ik samen met Monica ten Hoove van Mijn Financiële Huishoudster en Debbie Schouten van In Kern coaching op de informatiemarkt voor minima ‘Voor niets gaat de zon op’ van 12:00 tot 17:00 uur op de Grote markt in Groningen. Daar heb ik mijn projectidee voor ‘Goed eten met een klein budget’ gepresenteerd en kon je langskomen om te buurten of om mijn zelfgemaakte pesto van paardebloemblad te proeven. Een goed bespaar-recept al zeg ik het zelf.

voor niets gaat de zon op

Bij VARA Kassa

Hoe kan je besparen op je maandelijkse uitgaven. In dit filmpje van consumentenprogramma Kassa geef ik samen met Monica ten Hoove van Mijn Financiële Huishoudster een aantal handige tips.

Mijn tips:

  • Maak pesto van onkruid, zoals paardebloemblad (klik hier voor het recept)
  • Koop geen pannenkoekmix meer, maar maak het zelf van een ei, bloem, melk (gewone melk, soyamelk, karnemelk) en wat zout.
  • Gebruik van de bietjes niet alleen de knollen, maar ook het loof. Lekker voor in een salade of roerbakken zoals spinazie.

Geld tekort aan het einde van de maand? Met deze tips niet meer!

Op Let’s Gro festival

Betaalbaar, gezond en lekker eten voor iedereen. Tip & tricks.

Betaalbaar, gezond en lekker eten is toegankelijk voor iedereen!? Wat je nog niet wist en wel wilt weten over goed eten met een klein budget.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een negatieve relatie bestaat tussen inkomen en een gezonde levensstijl. Maar lekker en gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Wie moet leven van een klein budget ontbreekt het vaak aan kennis om met weinig geld te kunnen eten als in een sterrenrestaurant.

In deze interactieve presentatie op donderdag 10 november 2016 delen bloggers en ervaringsdeskundigen Marin Leus van Groene Avonturen en Sanne Scheltena van Greendreamster tips & tricks met iedereen die geïnteresseerd is in lekker, gezond en betaalbaar eten. Thema’s als wildplukken, je eigen moestuin, groente laten hergroeien, koken met restjes en voedsel redden komen aan bod. Om de zintuigen en de creativiteit te prikkelen is er voor de aanwezigen een proeverij van diverse smaakvolle en low-budget hapjes.