Op een koude winterdag is deze vegetarische groentestoofpot met bruine linzen een heerlijk verwarmende maaltijd. Dit éénpansgerecht maak je zo klaar, maar het is misschien wel lekkerder om het een dag dag later te eten. Dat komt niet alleen de smaak ten goede, maar geeft ook het gemak dat je de dag erna niet hoeft te koken. En gemak dient de mens. In stoofpotjes gebruik ik vaak azijn of citroensap. Het zuur werkt heel goed als smaakmaker en smakenverbinder. Zo komen de smaken van de verschillende groente en kruiden goed naar voren.

Nodig voor 2 personen:

6 kleine wortels*
1 middelgrote ui*
2 aardappelen*
1 appel*
1 blik tomatenblokjes*
100 gr bruine linzen*
1 el olijfolie of ghee
1 el korianderzaad*
1 el komijn*
1 bouillonblokje*
1 handje rozijnen*
½ tl gemberpoeder*
½ tl chilivlokken
1 el appelazijn*

*biologisch geteeld product

Bereiding:

Bereidingstijd: 15 minuten (+ 45 minuten prutteltijd)
Verhit de olijfolie in een diepe pan. Snijd de ui in halve ringen en snijd de wortels in dunne plakjes. Doe alles in de pan en bak het op zacht vuur enkele minuten totdat de uien glazig zijn. Voeg alle kruiden toe en bak het heel even mee. Snijd de aardappelen en appel in blokjes van ongeveer een centimeter. Gebruik biologische aardappelen, dan kan je de schil opeten. Voeg de bruine linzen, aardappel- en appelblokjes toe. Voeg zoveel water toe dat de groente net onder water staat. Verkruimel het bouillonblokje en voeg het toe zodra het water heet is. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe. Laat de vegetarische stoofpot met het deksel erop een half uur tot driekwartier op zacht vuur pruttelen. Voeg na 30 minuten een eetlepel azijn toe. Proef na enkele minuten de stoofpot en voeg eventueel nog een eetlepel appelazijn toe.