In mijn winterse comfortfood top10 staat ook deze vegetarische preistamp. Snijd de aardappelen in stukken om ze te koken. Laat de schil vooral zitten. Het zit niet alleen vol met voedingstoffen, maar geeft de stamppot ook een lekkere bite. Let op: schil de aardappelen wel als ze in aanraking zijn geweest met zonlicht en daardoor groen zijn geworden onder de schil. Dit is giftig.

Tip: maak een dubbele hoeveelheid stammpot en bak het restje de volgende dag in een koekenpan. Heerlijk!

Nodig voor 2 personen:

500 gr kruimige aardappelen*
1 middelgrote prei*
1 kleine ui*
1 el olijfolie of ghee*
1 scheutje (soya)melk*
1 tl kerrie
zout en peper
1 handje pecannoten
100 gr belegen kaas in miniblokjes*
100 gr champignons*
1 el zoute soyasaus (zoals shoyu*, tamari* of kikoman)

*biologisch gecertificeerd product

Bereiding:

Bereidingstijd: 30 minuten
Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in ongeveer 10 minuten in kokend water met zout gaar. Snijd de ui in halve ringen en de prei in dunne ringen. Was het zand uit de prei en laat het goed uitlekken. Verhit een eetlepel olijfolie of ghee in een pan en bak de uien glazig. Voeg de prei toe en laat het onder af en toe roeren zacht worden. Stamp de aardappelen met een scheutje melk tot een grove puree. Voeg de kruiden naar smaak toe en meng goed. Snijd de kaas in blokjes van een halve centimeter. Meng de gebakken prei, blokjes kaas en gebroken pecannoten door de puree. Laat voor een vegan stamppot de kaas eruit. Snijd de champignons in plakjes en bak ze kort op hoog vuur. Blus ze af met een eetlepel zoute soyasaus. Schep de preistamp op een bord en verdeel de gebakken champignons erover.