Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep prima vegetarisch. Het kan zelfs veganistisch als je de room vervangt door sojacuisine.

Nodig:
1 kleine winterpeen
400 gr aardappelen
350 gr zuurkool
500 ml bouillon
1 ui
100 ml (soja)room
¼ tl komijn
¼ tl zwarte peper
¼ tl paprikapoeder
1 mespuntje boter

Bereiding: Verhit de boter in een diepe braadpan. Snijd de ui in halve ringen en bak het in de boter glazig. Schil de aardappelen en winterpeen. Snijd ze in blokjes van een centimeter en voeg het toe. Voeg de kruiden toe en bak het ongeveer 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg daarna de zuurkool toe en laat nog 10 minuten pruttelen. Voeg als laatste de (soja)room toe en laat de soep nog 5 minuten staan. Breng de soep op smaak met zout en peper.