Afgelopen jaar was ik als ondernemerscoach betrokken bij een mooi project van de gemeente Groningen en Martijn van der Tuin, genaamd Werk aan jouw Winkel. Het was een project om ondernemers die onder de armoede grens vallen door workshops, presentaties en coaching te ondersteunen naar succesvol ondernemerschap. Lees hieronder over het project en wat het me opgeleverd heeft.

Over het project

De belangrijkste doelstelling van het project is: Ondernemers die een inkomen hebben van 110% van de bijstandsnorm of minder een unieke kans te bieden in korte tijd te groeien als ondernemer en nieuw leven te blazen in hun onderneming. Met als doel om hiermee zelfstandig en structureel in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. De ondernemers gaan hierdoor een actieve(re) bijdrage leveren aan de groei van de lokale economie.

Lees meer over Werk aan jouw Winkel op de website van Martijn van der Tuin.

De aanloop

Mijn kennismaking met Martijn en het project was in de zomer van 2014. In het najaar ging een project starten, dat toen nog de naam VODO50 (Voor Ondernemers, Door Ondernemers in Groningen=050) droeg. Toen zat ik nog in mijn vorige bedrijf en heb ik als deelnemer aan het project meegedaan. Mijn interesse lag in het onderzoeken van alle facetten van het ondernemerschap. Me te verdiepen in verdienmodellen, marketing en het ontmoeten van andere ondernemers. Daar had ik enorme behoefte aan, omdat ik in mijn vriendenkring niet veel mensen een eigen bedrijf had en ik mijn ervaringen wilde delen met mensen die dit (her)kenden.

In 2015 heb ik het aandeel in mijn vorige bedrijf verkocht en heb ik Greendreamster opgericht. Op dat moment voelde ik dat ik helemaal opnieuw kon beginnen en dit ook moest doen. Ik heb mijn focus verlegd. Ik ben me gaan verdiepen in coaching en heb daar inmiddels ook opleidingen in gevolgd. Toen Martijn me vroeg om als ondernemers- en buddycoach een bijdrage aan het vernieuwde project te leveren heb ik de kans met beide handen aangegrepen.

Wat heeft het me opgeleverd

Mijn bijdrage aan het project begon in de vorm van coaching, maar het heeft me naast deze ervaring vooral veel kansen opgeleverd. En deze kansen heb ik aangepakt. Een eigen bedrijf opbouwen gaat niet vanzelf en dan moet je de kansen die je krijgt pakken. Bovendien was het erg leuk om te doen en een hele mooie ervaring.

Ik heb de kans gekregen:

  • om meer ervaring op te doen als coach, met name op het gebied van ondernemerschap. Dit is een onderwerp wat ik zeer interessant blijf vinden. Het is ook een actueel onderwerp, gezien dat ondernemen het nieuwe werken aan het worden is. Zzp’ers schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar iemand die goed in zijn vak is hoeft niet per se een goede ondernemer te zijn.
  • om mijn netwerk uit te breiden en in contact te komen met leuke en interessante ondernemers.
  • om een workshop time-management te ontwikkelen en te geven. Goed werken behoeft een goed werkritme of een goede werkstructuur. Goed leven trouwens net zo. Daarbij is de betekenis van goed werken voor iedereen anders. Voor zzp’ers, voor wie werktijd meestal flexibel is, is het heel belangrijk om een fijn werkritme te vinden. Wie zijn eigen ritme kent, kan zijn dag beter indelen en beter werken. Dat begint allemaal met time-management.
  • Goed eten met een klein budgetom een projectplan te schrijven. Met mijn project-idee wil ik een bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede in de stad. Vanuit de gedacht dat er betaalbaar, gezond en lekker eten voor iedereen is. En dat de kennis om goed te eten met een klein budget bij veel mensen ontbreekt. Het idee is enthousiast ontvangen en toch is financiering, bijvoorbeeld vanuit de gemeente of armoedebeleid, tot op heden een niet begaanbare weg gebleken.

Lees meer over: Betaalbaar, gezond en lekker eten voor iedereen

Lees meer over het projectplan: Goed eten met een klein budget

  • om mijzelf te laten zien door presentaties te doen. Oefening baart kunst en zo is het ook met presenteren. Presenteren is geen vanzelfsprekend kunstje voor iemand (zoals ik) die introvert, sensitief en liever niet op de voorgrond is. Hoe vaker ik het doe, hoe gemakkelijker het me afgaat. Helemaal als het een onderwerp is dat mij interesseert of als ik mag vertellen wie ik ben en waar ik mee bezig ben. Zo heb ik in het voorjaar mijn projectplan mogen presenteren en heb ik in november in het kader van de afsluiting en presentatie van Werk aan jouw Winkel mijzelf, mijn (zakelijke) activiteiten en mijn project mogen presenteren aan de wethouder Mattias Gijsbertsen (zie foto) en een tiental medewerkers van de gemeente.
  • om een kleine wildpluk proeverij te organiseren tijdens de presentatie. Voor de gelegenheid en om te demonstreren dat goed eten niet veel hoeft te kosten, heb ik mini-muntmuffins gemaakt met watermunt uit de wateren van Lewenborg. Deze muffins heb ik gevuld met sleedoornjam, van sleedoorn die ik heb geplukt in Lewenborg en bovenop een laagje zelfgemaakte muntglazuur. Een echte Groningse streekmuffin! De overige munt heb ik neergezet voor verse muntthee. Daarnaast heb ik alle aanwezigen een potje Lewenborgse sleedoornjam aangeboden.

Met dank aan de gemeente Groningen en Martijn van der Tuin voor het mogelijk maken, aan de deelnemers van het project, aan de Oude Bieb in Lewenborg voor de gastvrijheid, aan de medewerkers van de gemeente Groningen voor hun tijd en het ontvangen van onze presentaties en aan mijn presentatie-maatjes Monica en Debbie. Twee toppers van vrouwen, die elk op een prachtige wijze met het ondernemerschap en hun bedrijf bezig zijn.

———————————————————————————————–

Foto van links naar rechts:

Debbie Schouten – In Kern

Sanne Scheltena – dat ben ik
Mattias Gijsbertsen – wethouder gemeente Groningen
Monica ten Hoove – Mijn Financiële Huishoudster

Martijn van der Tuin – Reconcep (op de foto boven)
(zie ook de mooie bos bloemen die we vast hebben)

dsc_0083-1