Wildplukken in de winter

Wildplukken in de winter? Het kan! Onder de blaadjes en sneeuw, dicht op de bodem groeien allerlei eetbare wilde planten. In het kader van lokaal voedsel vind ik het leuk om dicht bij huis te zoeken naar eetbare planten. Tijdens een wandeling in het parkje achter mijn huis, in de Oosterparkwijk in Groningen, kwam ik de onderstaande groene kruiden tegen. Genoeg om een lekkere winterwildpluksalade, -smoothie of -pesto van te maken. Deze keer heb ik alles laten staan en alleen foto's genomen. Maar als ik iets nodig heb weet ik het te vinden!

Paardenbloem

Tussen het gras heeft deze paardenbloem zich klaargemaakt voor de winter. Dat zie je aan het compacte bladrozet. Hiermee beschermt de plant zichzelf tegen de koude temperaturen en tegen betreding door dieren en mensen. Bovendien kan je zien dat de paardenbloem alvast plek inneemt. Dit zal in het voorjaar zeker groeivoordeel opleveren.

Paardenbloem dat beschut onder de bomen groeit hoeft zich minder te beschermen en kan zich kwetsbaar opstellen. Letterlijk! De blaadjes zijn daarom zacht, fris en lichtgroen. Heel geschikt voor in een salade bijvoorbeeld.

Bonte gele dovenetel

De bonte gele dovenetel houdt van schaduwrijke plaatsen onder de bomen en is te herkennen aan de zilverachtige vlekken op de bladen. Beschut onder de bomen deert de winter dit plantje niet zo. Het is niet een hele smaakvolle of kruidige plant. De zilverachtige blaadjes zijn wel mooi en het vult de salade. Er groeit meestal voldoende.

Kleefkruid

Het kleefkruid is zo klein en onder de sneeuw verstopt. Terwijl de bovengrondse delen van andere groene kruiden in het najaar afsterven is dit plantje goed bestand tegen het winterse weer. De stengels en de blaadjes zijn lekker om als bladgroente te eten. Gekookt dus als groente of in de soep. Dit zorgt er tegelijk voor dat de haartjes niet overal blijven kleven voordat je het kruid in je mond steekt.

Look zonder look

Met zijn dunne blaadjes ziet look zonder look er soms kwetsbaar uit. Niets is minder waar. Kijk hoe fier het plantje erbij staat. En dan te weten dat het net gesneeuwd heeft. Look zonder look heeft een licht pittige en milde knoflook smaak. Eén van mijn favoriete eetbare wilde planten voor in de pesto, salade, groentegerechten of gewoon zo uit de hand tijdens een wandeling.

Hondsdraf

Hondsdraf is de rozemarijn van het Noorden. Dat is niet gek, want dit kruidige plantje is familie van rozemarijn, tijm en oregano. Anders dan de Mediterrane soorten is hondsdraf gemaakt voor de lage temperaturen in Noord-Europa. Het is lekker is de thee, gemengd met andere kruiden of in de kruidenboter. Gebruik niet te veel, want dan kan de smaak overheersen.

Wildplukwandeling

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Bekijk activiteiten om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfstuitjes of neem dan contact met me op.

Foto: Kees van de Veen