Steeds meer mensen raken bekend met wildplukken. Het oogsten van eetbare wilde planten lijkt een nieuw fenomeen, maar niets is minder waar. In veel landen en culturen is het heel gewoon om paddenstoelen te zoeken in het bos of vijgen te plukken en wilde marjolein te vinden langs de kant van de weg.

Kijk om je heen en zie alles wat eetbaar is
Ook in de stad

In Nederland zijn ook volop kruiden en bessen in het wild te vinden. Alleen de kennis van deze eetbare wilde planten is bij veel mensen verloren gegaan. Voor mij is het onderdeel van mijn levensstijl. Als kind ging ik vaak met mij oma kruiden en bessen zoeken en mijn moeder maakte al vlierbloesemsiroop en jam van wild geplukt fruit. Nog steeds kan ik als een kind zo blij de berm induiken als ik vermoed iets eetbaar gevonden te hebben.

Wildplukster

Sinds mijn identiteit als wildplukker wat meer bekendheid geniet krijg ik regelmatig het verzoek om een wildpluk wandeling te verzorgen. Nu komt het goed uit dat ik heel erg kan genieten van een mooie wandeling. Ik ben graag buiten en kan op deze manier van mijn passie mijn werk maken.

Foto’s brandnetel & watermunt zijn gemaakt door Esther Brouwer
Foto wildpluk wandeling is gemaakt door Karin Sevensma

Wildpluk wandeling

Ben je benieuwd wat er in deze tijd van het jaar te vinden is? Kijk om je heen en zie alles wat eetbaar is. Ook in de stad. Tijdens een wildpluk wandeling of -fietstocht gaan we samen op zoek naar noten, fruit, kruiden en andere eetbare wilde planten van het seizoen. Als je weet wat er in je eigen omgeving groeit, dan ga je volgens mij bewuster om met de natuur, eten, geld en de mensen om je heen. Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Bekijk de events kalender voor actuele data.

Lunchtijd wandeling: Ga met je collega’s tijdens lunchpauze een stuk wandelen onder begeleiding van een ervaren wildpluk wandelcoach. Ervaar de omgeving waarin je werkt op een andere manier en maak van je pauze een inspirerend moment.

Wildpluk educatie: Jong geleerd, oud ….. Wat gebeurt er als we kinderen de oude kennis van eetbare wilde planten bijbrengen? Een wildpluk wandeling is zeer geschikt als onderdeel van natuur en cultuur educatie.

Wildplukken in de media

 

Ook zin in zo’n salade van zevenblad, bramen en frambozen? Sanne Scheltena, schrijfster bij Greendreamster plukte het gewoon bij elkaar in het Stadspark.

Ook zin in zo’n salade van zevenblad, bramen en frambozen? Sanne Scheltena, schrijfster bij Greendreamster plukte het gewoon bij elkaar in het Stadspark.

Posted by Dagblad van het Noorden on Monday, August 8, 2016

Boekentips

Hieronder mijn favorieten boeken over wildplukken.

Eetbare Wilde Planten

Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger

9200000027451765In dit boek staan 200 eetbare wilde planten beschreven. Het is een praktische gids die tijdens het wildplukken goed van pas komt én makkelijk in je (rug)tas past. De gids geeft niet alleen informatie over de hoe je de planten kunt herkennen, maar ook over het gebruik in de keuken en de geneeskrachtige werking.

Dit boek is absoluut mijn favoriet op dit moment en raad ik aan voor zowel de beginnende als meer ervaren wildplukker.

 

 

Bestel het boek hier: 

Lekker Landschap

Michiel Bussink

9200000036494872De ondertitel zegt het al: Smullen van bos en veld. In dit boek worden alle onderdelen van het wildplukken beschreven. Niet alleen kan je leren hoe, wat, waar en wanneer je kunt wildplukken, ook wordt elke plant uitgebreid beschreven en worden er leuke recepten bij de plant gegeven.

Dit boek is mijn nummer twee favoriet en raad ik aan voor zowel de beginnende als meer ervaren wildplukker.

 

Bestel het boek hier:

Het Grote Wildplukboek

Edwin Flores

9200000047395220De ondertitel is gelijk duidelijk: Eten uit de natuur. Dit boek beschrijft de geheimen van het wildplukken op een heldere manier. Het begint met de basiskennis van het wildplukken, de spelregels, de seizoenen en de gevaren. Daarna worden de platen uitgebreid beschreven en achter in het boek staan een aantal recepten van sterrenkok en wildpluk-gerechten-pionier Jonnie Boer.

Bestel het boek hier:

——————————————————————————————————-

Bij de boektips wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat Greendreamster een commissie ontvangt wanneer jij de link op deze website gebruikt. Dank voor het gebruiken van de link.