Steeds meer mensen raken bekend met wildplukken. Het oogsten van eetbare wilde planten lijkt een nieuw fenomeen, maar niets is minder waar. In veel landen en culturen is het heel gewoon om paddenstoelen te zoeken in het bos of vijgen te plukken en wilde marjolein te vinden langs de kant van de weg.

Kijk om je heen en zie alles wat eetbaar is
Ook in de stad

In Nederland zijn ook volop kruiden en bessen in het wild te vinden. Alleen de kennis van deze eetbare wilde planten is bij veel mensen verloren gegaan. Voor mij is het onderdeel van mijn levensstijl. Als kind ging ik vaak met mij oma kruiden en bessen zoeken en mijn moeder maakte al vlierbloesemsiroop en jam van wild geplukt fruit. Nog steeds kan ik als een kind zo blij de berm induiken als ik vermoed iets eetbaar gevonden te hebben.

Wildpluk wandeling

Ben je benieuwd wat er in deze tijd van het jaar te vinden is? Kijk om je heen en zie alles wat eetbaar is. Ook in de stad. Tijdens een wildpluk wandeling of -fietstocht gaan we samen op zoek naar noten, fruit, kruiden en andere eetbare wilde planten van het seizoen. Als je weet wat er in je eigen omgeving groeit, dan ga je volgens mij bewuster om met de natuur, eten, geld en de mensen om je heen. 

Er zijn verschillende manieren om een wildpluk wandeling bij te wonen.

 • Ga eens mee met een wildpluk wandeling die ik ongeveer eens in de twee weken organiseer. Bekijk de onderstaande agenda voor actuele data.
 • Wildpluk wandeling in opdracht. Hoe leuk is het om een wildpluk wandeling te organiseren als onderdeel van een teamdag, bedrijfsuitje, familiedag of vrijgezellenfeest. 
 • Lunchtijd wandeling: Ga met je collega’s tijdens lunchpauze een stuk wandelen onder begeleiding van een ervaren wildpluk wandelcoach. Ervaar de omgeving waarin je werkt op een andere manier en maak van je pauze een inspirerend moment.
 • Wildpluk educatie: Jong geleerd, oud ….. Wat gebeurt er als we kinderen de oude kennis van eetbare wilde planten bijbrengen? Een wildpluk wandeling is zeer geschikt als onderdeel van natuur en cultuur educatie. Geschikt voor scholen.

Agenda wildpluk wandelingen

 1. [afgelast] Wildpluk wandeling in het Stadspark 19 aug-2017

  19 augustus @ 11:00 am - 1:00 pm
 2. Wildpluk fietstocht UMCG 27 aug-2017

  27 augustus @ 2:00 pm - 4:30 pm
 3. Paalkoepel Herfstfair 24 sept-2017

  24 september @ 11:00 am - 5:00 pm

Wildplukster

Sinds mijn identiteit als wildplukker wat meer bekendheid geniet krijg ik regelmatig het verzoek om een wildpluk wandeling te verzorgen. Nu komt het goed uit dat ik heel erg kan genieten van een mooie wandeling. Ik ben graag buiten en kan op deze manier van mijn passie mijn werk maken.

Als kind ging ik al met mijn ouders de bossen in om fruit en bloesem te plukken. Tijdens mijn studies biologie, landbouwplantenteelt/tropische landbouw en kruidengeneeskunde heb ik mijn kennis over eetbare wilde planten steeds verder verdiept. Daarnaast houd ik erg van koken. Tijdens de wildpluk wandeling probeer ik niet alleen de kennis van eetbare wilde planten over te brengen, maar ook de smaak en het gebruik in gerechten.

Foto’s brandnetel & watermunt zijn gemaakt door Esther Brouwer
Foto wildpluk wandeling is gemaakt door Karin Sevensma

Wildplukken in de media

Ook zin in zo'n salade van zevenblad, bramen en frambozen? Sanne Scheltena, schrijfster bij Greendreamster plukte het gewoon bij elkaar in het Stadspark.

Posted by Dagblad van het Noorden on Monday, August 8, 2016

Boekentips

Hieronder mijn favorieten boeken over wildplukken. Bij de boektips wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat Greendreamster een percentage ontvangt wanneer jij de link op deze website gebruikt om een aankoop te doen. Dit kost jou niets extra. Dank voor je support.

Eetbare Wilde Planten

Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger

9200000027451765In dit boek staan 200 eetbare wilde planten beschreven. Het is een praktische gids die tijdens het wildplukken goed van pas komt én makkelijk in je (rug)tas past. De gids geeft niet alleen informatie over de hoe je de planten kunt herkennen, maar ook over het gebruik in de keuken en de geneeskrachtige werking.

Dit boek is absoluut mijn favoriet op dit moment en raad ik aan voor zowel de beginnende als meer ervaren wildplukker.

 

 

Bestel het boek hier: 

Lekker Landschap

Michiel Bussink

9200000036494872De ondertitel zegt het al: Smullen van bos en veld. In dit boek worden alle onderdelen van het wildplukken beschreven. Niet alleen kan je leren hoe, wat, waar en wanneer je kunt wildplukken, ook wordt elke plant uitgebreid beschreven en worden er leuke recepten bij de plant gegeven.

Dit boek is mijn nummer twee favoriet en raad ik aan voor zowel de beginnende als meer ervaren wildplukker.

 

Bestel het boek hier:

 
 

Het Grote Wildplukboek

Edwin Flores

9200000047395220De ondertitel is gelijk duidelijk: Eten uit de natuur. Dit boek beschrijft de geheimen van het wildplukken op een heldere manier. Het begint met de basiskennis van het wildplukken, de spelregels, de seizoenen en de gevaren. Daarna worden de platen uitgebreid beschreven en achter in het boek staan een aantal recepten van sterrenkok en wildpluk-gerechten-pionier Jonnie Boer.

Bestel het boek hier: