Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree zorgt ervoor dat de witlof mooi kan garen. Mijn geheim voor een lekkere smaakvolle aardappelpuree zit ‘m in de schil. De schil is smaakvol en geeft wat extra structuur aan de aardappelpuree. Gebruik wel altijd biologische aardappelen, anders kan je met het eten van de schil pesticiden binnenkrijgen. Deze ovenschotel heb ik afgedekt met mengsel van geraspte Goudse kaas en scamorza, gerookte mozzarella. Deze mozzarella smaakt niet alleen lekker rokerig, het kleurt in de oven ook mooi bruin. Als je geen scamorza in huis hebt kan je natuurlijk ook gewone kaas gebruiken.

Nodig voor 2 pers.:
500 gr witlof
750 aardappelen
75 gr geraspte scamorza
1 winterpeen
1 bouillonblokje
¼ tl zwarte peper
1 scheutje melk of water

Witlofschotel

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 40 minuten oventijd)
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de witlof en snijd het hart eruit. Neem een platte ovenschaal en verdeel de rauwe witlof over de bodem. Strooi er wat grof gemalen zwarte peper overheen. Was de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar. Voeg een scheutje melk en een verkruimeld bouillonblokje toe en pureer het geheel tot een gladde massa. Verdeel de aardappelpuree over de witlof en bedek de ovenschotel met geraspte kaas. Bak de witlofschotel in ongeveer 40 minuten gaar.