Het is een bijzondere groente: Nederlandse zeekraal. Het smaakt knapperig, fris en zoutig. Zeekraal is een zoutminnende plant en groeit het liefst aan dicht aan de vloedlijn, zodat het plantje optimaal kan profiteren van eb en vloed. Voor mij als Noord-Nederlander is dit één van de beste seizoensproducten uit de (Wadden)regio. In het Waddengebied groeit het volop en kan je het zelf plukken. Maar pluk niet te veel, want in Nederland is zeekraal een beschermde plant. Vroeger werd zeekraal gestoofd en als hoofdgroente gegeten. Tegenwoordig is het een dure delicatesse en word het per ons verkocht. Lekker in een tomaten- of fruitsalade, omelet, pastagerecht, bij gestoofde groente of rauw als tussendoortje.

Zeekraal smaakt niet alleen zout, maar ook umami. Dit is de vijfde smaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Zeekraal bevat de natuurlijke variant. Amber Alberda schreef pasgeleden een leuk artikel over umami. Lees het artikel hier.

Recepten met zeekraal:
Pasta met courgette en zeekraal
Wortel-tomaatsalade met zeekraal
Pasta met romige bloemkoolsaus en zeekraal
Fruitsalade met geitenbrie en zeekraal
Noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu
Risotto met sperziebonen en zeekraal
Risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal