Haverkoeken met eikelmeel

Haverkoeken met eikelmeel

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Lokaal
Trefwoord Wildplukken

Over dit recept

Eikels zijn voor ons mensen eetbaar, mits we ze goed wassen om het gehalte aan looistoffen te verminderen. Ik gebruik de koude methode. Halveer en schil de eikels. Doe ze in een emmer en zet ze onder koud water. Ververs het water 2x per dag. Net zolang tot er geen glimmend zwart laagje meer op het water staat. Dit kan 5 tot 10 dagen duren. Daarna malen en drogen in de oven.

Ingrediënten
  

  • 2 el kokosolie op kamertemperatuur
  • 75 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 1 tl koekkruiden of kaneel
  • 1 el gedroogde mandarijnschillenpoeder
  • zout
  • 130 gr tarwebloem
  • 180 gr havermout
  • 1 handje rozijnen
  • 5 el grof eikelmeel gewassen, gemalen en gedroogd

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Mix de kokosolie en suiker
  • Voeg het ei toe en daarna de banaan
  • Meng de koekkruiden, mandarijnpoeder en zout door het beslag
  • Mix tot er een luchtig geheel ontstaat
  • Voeg het tarwebloem toe en mix
  • Voeg de havermout toe en meng het met een vork door het beslag
  • Voeg als laatste de rozijnen en grof eikelmeel toe en meng alles losjes
  • Schep het deeg met een eetlepel op een ingevette bakplaat
  • Bak de haverkoeken 20 minuten in de oven
  • Laat ze afkoelen en berg ze op in een koektrommel

Wildplukwandeling

Wil je meer leren over hoe je eetbare wilde planten kan herkennen, oogsten en gebruik in de keuken? Ga eens mee met een wildplukwandeling. Voor meer informatie over wildplukwandelingen kijk op de website van Greendreamster.

https://greendreamster.nl/

Wildplukwandeling

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Bekijk de agenda om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfsuitjes of neem dan contact met me op.

Foto: Kees van de Veen