• Wildplukken in de stad

    Kijk om je heen en zie alles dat eetbaar is, ook in de stad. De natuur om ons heen is een bron van allerlei prachtige en smaakvolle producten. Denk maar aan tamme kastanjes, walnoten, hazelnoten, bramen, vlierbloesem en -bessen, pruimen, sleedoorn, kweeën, krenten, appels, maar ook brandnetels, munt, zevenblad, zeekraal en Oost-Indische kers. In mijn stad, Groningen, staan de parken vol met lekkere noten en bessen. Wildplukregels Iedereen kan wildplukken, maar er zijn wel een aantal ongeschreven regels. - Pluk en eet nooit iets wat je niet kent. Bij twijfel ga de plant eerst determineren of neem een ervaren wildplukker mee. - Pluk nooit meer dan je nodig hebt.  Laat…

  • couscoussalade met citroenmelisse

    Couscoussalade met citroenmelisse

    Verse citroenmelisse is voor mij echt zomer. De frisgroene, zachte en harige blaadjes schreeuwen: ruik mij, pluk mij, eet mij! Wanneer ik citroenmelisse zie kan ik het niet laten om mijn hand er even doorheen te halen. Zo lekker! Door de milde citroensmaak en fijne structuur van de blaadjes is citroenmelisse heel geschikt om in salades te gebruiken. Nodig: 60 gr volkoren couscous 1 tl curry pasta 75 gr geiten- of schapenfeta 1 sjalot 6 cherrytomaten 15 blaadjes citroenmelisse 5 blaadjes munt Bereidingstijd: 30 minuten Bereiding: Doe de couscous en de curry pasta in een diepe schaal en giet er kokend water bij totdat het water er maximaal ½ centimeter boven staat.…

  • Thee met citroenmelisse en munt

    Thee met verse citroenmelisse en munt

    In het kader van de eetbare stad, in combinatie met mijn interesse in alles wat eetbaar is, zie ik overal om me heen eetbare planten. In het parkje achter mijn huis heb ik citroenmelisse in overvloed gevonden. De blaadjes van de citroenmelisse zijn zacht en harig en het kruid geeft een heerlijke frisse citroengeur af als het aangeraakt wordt. Gebruik citroenmelisse (in juni, juli, aug) altijd vers, omdat tijdens het droogproces de geur nauwelijks behouden blijft. Citroenmelisse is een geneeskrachtig kruid en schijnt te helpen bij klachten zoals stress en spanning. Het is vooral ook erg lekker in salades, omelet, thee, citroenwater, cocktails en smoothies. Nodig: 5 blaadjes verse citroenmelisse 3 blaadjes…

  • Avocado yoghurtdip

    Avocado-yoghurtdip

    Deze avocado-yoghurtdip is natuurlijk een variant op de beroemde Mexicaanse guacamole. Gebruik altijd een rijpe avocado voor dit gerecht. Een avocado is rijp wanneer je de bovenkant een klein beetje kan indrukken met je duim en wijsvinger. Sommige rijpe avocado’s hebben een rammelende pit als je ze schud. Helaas hebben ze dat niet allemaal. Lekker als borrelhapje, gezonde snack tussendoor, op een broodje of als bijgerecht. Nodig: 1 avocado ½ tl citroensap 4 el volle yoghurt 1 kleine ui 1 tomaat of cherrytomaatjes 1 zakje tortillachips (kruiden)zout en peper Bereidingstijd: 10 minuten Bereiding: Halveer de avocado en haal de pit eruit. Leg de halve avocado (met schil) in je hand en…

  • Koude rode bietensalade met koriander

    Koude rode bietensalade met koriander

    Zomers, gezond en gemakkelijk! Maak in een paar minuten tijd een koude bietensalade met koriander. Lekker als gezonde lunch, op een (stok)broodje of als bijgerecht. Tip: kook de bieten een paar uur van te voren of gebruik voorgekookte rode bietjes. Nodig: 2 gekookte rode bieten 2 trostomaten 1 kleine ui 4 takjes verse koriander 1 el olijfolie 1 el appeldiksap of honing 2 tl citroensap ½ tl komijn(poeder) evt. cayennepeper Verder nodig: 1 vijzel Bereidingstijd: 10 minuten Bereiding: Snijd de gekookte bieten in blokjes van een halve centimeter. Snijd de tomaten in kleine stukjes en snipper de ui. Meng de ingrediënten door elkaar. Maak een dressing van olijfolie, appeldiksap, citroensap en…

  • Venkel-wortelcake

    Venkel-wortelcake

    Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in cake. Eigenlijk zijn alle ‘zoete’ groente, zoals wortels, bietjes, zoete bataat en knolvenkel geschikt voor cake.  En ook zo simpel. Maak een normaal cakebeslag, rasp de groente en schep het erdoor. Bakken en klaar! In deze cake heb ik in plaats van een gewone oranje wortel een paarse wortel uit de regenboogwortel-collectie gebruikt. Nodig: 200 gr speltbloem 125 gr fijne rietsuiker 125 gr roomboter 4 eieren 1 kleine knolvenkel 1 (regenboog)wortel 2 tl bakpoeder 1 tl citroenrasp ½ tl zout Verder nodig: 1 cakeblik 1 grove…

  • appelkruimelkoek

    Appelkruimelkoek met kiwi

    In een half uur een lekkere zelfgemaakte koek op tafel? Probeer deze appelkruimelkoek met kiwi eens te maken. Deze koek is gemaakt met appel en kiwi, maar het is ook lekker met zomerfruit zoals aardbeien, nectarines of pruimen. Vervang voor een vegan variant de roomboter door plantaardige boter. Nodig: 150 gr speltbloem 150 gr fijne rietsuiker 150 gr roomboter 150 gr havermout 2 appels 2 kiwi’s ½ tl kaneel 1 snufje zout Verder nodig: 1 vel bakpapier 1 taartvorm of bakplaat Bereiding: Bereidingstijd: 20 minuten (+ 20 minuten oventijd) Verwarm de oven voor op 200 ° C. Smelt de boter. Mix de gesmolten boter en rietsuiker door elkaar. Voeg het bloem en het snufje zout toe en…

  • Linzen-aardappelsoep

    Linzen-aardappelsoep

    Linzensoep is voor mij de koning onder de soepen. Op vele verschillende manieren te bereiden en op alle momenten te eten. Linzen-aardappelsoep is zo lekker omdat de aardappel de soep zacht en romig maakt. Nodig: 3 aardappelen 150 gr rode linzen 1 bouillonblokje 1 el olijfolie 1 rode ui ¼ tl komijn 1 cm verse gember 2 tl citroensap ¼ tl rode pepervlokken Bereiding: Snijd de ui in halve ringen en bak ze in een scheutje olijfolie glazig. Snijd de verse gember fijn en voeg het samen met de komijn toe. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een centimeter. Voeg de aardappelblokjes, gewassen rode linzen, het bouillonblokje…

  • Avocado salade

    Avocado salade

    Maak een smaakvol en gemakkelijk bijgerechtje: avocado salade. Gebruik hiervoor altijd een rijpe avocado, omdat het vruchtvlees boterzacht is. Mijn favoriete avocado is de Hass avocado. Deze heeft een grillige en ribbelige schil. De kleur van deze avocado zegt iets over de rijpheid. Groen is onrijp, zwart is rijp! Bij een rijpe avocado rammelt de pit en kan je met je duim de schil een beetje indrukken. Nodig: 1 rijpe avocado 1 sjalot 2 tl citroensap 4 zongedroogde tomaten 1 snufje kruidenzout Bereiding: Halveer de avocado. Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep het uit de schil. Sprenkel enkele druppels citroensap over de avocado. Dit voorkomt verkleuren. Snipper een sjalot en meng…

  • vegetarische zuurkoolsoep

    Vegetarische zuurkoolsoep

    Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep prima vegetarisch. Het kan zelfs veganistisch als je de room vervangt door sojacuisine. Nodig: 1 kleine winterpeen 400 gr aardappelen 350 gr zuurkool 500 ml bouillon 1 ui 100 ml (soja)room ¼ tl komijn ¼ tl zwarte peper ¼ tl paprikapoeder 1 mespuntje boter Bereiding: Verhit de boter in een diepe braadpan. Snijd de ui in halve ringen en bak het in de boter glazig. Schil de aardappelen en winterpeen. Snijd ze in blokjes van een centimeter en voeg het toe. Voeg de kruiden toe en…

  • Sigara börek met geitenfeta

    Sigara börek met geitenfeta

    Dit Turkse bijgerecht is gemakkelijk te maken en altijd een succes op een verjaardagsfeestje of borrel. Gebruik het liefst goede, dure geiten- of schapenfeta. Het voordeel hiervan is dat deze feta niet smelt als het wordt verhit. Heb je een andere vulling in gedachten? Ga je gang! Je kan ze ook vullen als dumplings of loempia’s. Gebruik filodeeg, geen bladerdeeg en laat het langzaam ontdooien. Filodeeg wordt snel droog, daarom laat ik het in de verpakking ontdooien. Laatste tip:  wees niet te zuinig met de pepervlokken. De sigara börek mogen wel een beetje pit hebben. Nodig: 1 pakje filodeeg 200 gr geitenfeta ½ bosje peterselie ½ tl peper vlokken flinke scheut olijfolie…

  • Banaan-havermoutkoek

    Banaan-havermoutkoek

    Krijg je onverwacht bezoek en wil je toch iets zoets serveren? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Of wil je afkicken van gewone koekjes met suiker? In een half uurtje heb je een heerlijke banaan-havermoutkoek gemaakt. Zonder toegevoegde suiker en zonder vet. Nodig: 100 gr havermout 2 rijpe bananen 1 handje cashewnoten 2 el honing ½ tl kaneel maple siroop vanillevla Bereiding: Bereidingstijd: 10 minuten (+ 20 minuten oventijd) Verwarm de over op 200 °C. Prak de bananen met een vork. Meng de havermout, honing en kaneel erdoor heen. Kneed het eventueel nog even met de hand, zodat er een grof, maar samenhangend mengsel ontstaat. Meng een handje cashewnoten erdoor.…

  • Witlof ovenschotel

    Witlof ovenschotel

    Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree zorgt ervoor dat de witlof mooi kan garen. Mijn geheim voor een lekkere smaakvolle aardappelpuree zit ‘m in de schil. De schil is smaakvol en geeft wat extra structuur aan de aardappelpuree. Gebruik wel altijd biologische aardappelen, anders kan je met het eten van de schil pesticiden binnenkrijgen. Deze ovenschotel heb ik afgedekt met mengsel van geraspte Goudse kaas en scamorza, gerookte mozzarella. Deze mozzarella smaakt niet alleen lekker rokerig, het kleurt in de oven ook mooi bruin. Als je geen scamorza in huis hebt kan je natuurlijk ook gewone kaas gebruiken.…

  • Spinazie-smoothie

    Spinazie smoothie

    Het geheim van een lekkere frisse spinazie smoothie is de kwaliteit en verhouding van de ingrediënten. Neem altijd verse en smaakvolle producten om je groene smoothie mee te maken. In deze smoothie heb ik gekozen voor biologische jonge bladspinazie. Als zoete basis heb ik gekozen voor een rijpe peer, maar dat had ook een banaan kunnen zijn. Zorg net als in een goede cocktail ook altijd voor een zuurtje. Het zuurtje zorgt ervoor dat alle smaken goed naar voren komen. Nodig: 1 rijpe peer (of banaan) 2 kiwi’s 1 handje spinazie 200 ml appelsap Bereiding: Haal het klokhuis uit de peer en snijd de ‘kontjes’ van de kiwi. Haal eventueel de schil van de kiwi,…

  • pompoen-venkeltaart

    Pompoen-venkeltaart

    Deze pompoen-venkeltaart is niet zomaar een quiche. Zelf ben ik niet zo dol op de eiersmaak die veel quiches hebben. Misschien herken je dat wel. Door een deel van de vulling te mengen met de eieren is dat gemakkelijk op te lossen. Bovendien heeft je eiermengsel dan meer volume en kan je toe met minder eieren. In deze taart heb ik 3 eieren gebruikt. Het zou ook met 2 eieren kunnen. Nodig: 6 plakjes bladerdeeg 1/2 pompoen 1 knolvenkel 3 eieren 1 kleine ui 1 handje cashewnoten 1 takje rozemarijn 2 el volle yoghurt 50 gr geraspte kaas 1 el olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het bladerdeeg uit…

  • Appelcompote met incabessen

    Appelcompote met incabessen

    Maak een frisse appelcompote met licht zure incabessen! De zacht geworden incabessen zijn net kleine smaakbommetjes in de toch al zo smaakvolle appelmoes. En mijn gouden tip om de ultieme appelsmaak te versterken is om in plaats van citroensap appelazijn te gebruiken. De azijn werkt net als het citroensap als natuurlijke smaakversterker en zorgt er voor dat de appelstukjes niet verkleuren. Gebruik een stevige zoetzure appel, zoals Elstar, Delcorf, Cox, Goudreinet. Deze appelcompote is gemaakt van biologische Elstars. Nodig: 2 zoetzure appels 1 handje incabessen 4 kruidnagels 1 el appelazijn 5 el water Bereiding: Schil de appels en snijd ze in grove stukjes. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje. Laat het geheel…

  • Een bloedrode vitamineshot

    Een bloedrode vitamineshot

    Vers sap van bloedrode sinaasappelen? Inderdaad! Sinaasappelen zijn niet altijd geel of oranje van binnen. Wist je dat ze ook oranjerood, bloedrood tot bijna zwart van kleur kunnen zijn? De grond waarop de sinaasappelbomen staan is van invloed op de kleur van het vruchtvlees. De rijke vulkaangrond op Sicilië, waar de Moro’s vandaan komen, zorgt voor de intens rode kleur. De Spaanse bloedsinaasappelen, zoals Tarocco’s zijn meestal iets lichter van kleur. Bovendien zitten deze sinaasappelen bomvol vitamine C en flavonoïden. Nodig voor 2 glazen: 4 bloedsinaasappelen 2 glazen citruspers

  • Bietjes-chococake

    Bietjes-chococake

    Een cake met rode bieten…..? Onderschat vooral niet hoe lekker gekookte rode bieten in een cake zijn en dan heb ik het nog niet eens gehad over de combinatie met chocolade. Zo lekker! De smaak van bietjes vind je absoluut niet terug in de cake en qua structuur blijft er ook weinig over, maar toch is het een goede toevoeging. De cake wordt namelijk niet te zoet en wel erg smeuïg. Nodig: 50 gr pure chocolade 2 gekookte rode bieten 200 gr zelfrijzend bakmeel 125 gr roomboter 2 tl sinaasappelrasp 4 eieren ½ tl zout 125 gr suiker Bereidingstijd: 15 minuten (+ 40 minuten oventijd) Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C.…

  • Guacamole for love

    Guacamole for love

    Verras je geliefde op Valentijnsdag, of elke andere bijzondere dag die met je geliefde wilt delen, met een originele variant op een bekend recept. Hoe blij zou je zijn als iemand dit voor je zou maken? Ik denk dat het mij helemaal zou doen smelten. Maak verse guacamole en vul de helften van een zoete puntpaprika…dat is alles. Nodig: 2 zoete puntpaprika’s 1 grote avocado 1 klein uitje 2 tl citroensap 2 el (soya)yoghurt 1 snufje kruidenzout 1 handje tortilla chips Bereiding: Halveer de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Sprenkel het citroensap erover. Dit voorkomt verkleuring. Snipper het uitje zeer fijn en meng het samen met de yoghurt erdoor.…

  • Baby spinaziesalade

    Baby spinaziesalade

    Maak een frisse salade van jonge bladspinazie. Er zijn vele variaties mogelijk. Kijk gewoon even wat je in de koelkast hebt. Ik heb de salade gemaakt met puntpaprika en knolvenkel. Dun gesneden is de knolvenkel rauw prima te eten. De zoete puntpaprika heb ik in ringen gesneden. Het oog wil ook wat. Nodig: 100 gr baby spinazie 1/4 knolvenkel 1/2 puntpaprika 100 gr groene olijven met amandel 1 el goede olijfolie 2 tl citroensap Bereidingstijd: 10 minuten Bereiding: Was de baby spinazie en laat het goed uitlekken. Snijd zeer dunne plakken van de knolvenkel. Hoe dunner hoe beter. Halveer de puntpaprika, trek de zaadlijsten er voorzichtig uit en snijd het in ringen.…

  • Wat doe jij met oude krentenbollen?

    Wildplukwandeling Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen. Bekijk activiteiten om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfstuitjes of neem dan contact met me op.

  • Posteleinsalade met buffelmozzarella

    Posteleinsalade met buffelmozzarella

    Winterpostelein vind ik één van de lekkerste winterbladgroente die er is. Zo zacht en fris van smaak. Zolang het niet vriest is het de hele winter verkrijgbaar bij de biologische winkel of op de markt. Hoewel winterpostelein van oudsher gebruikt wordt in de stamppot ben ik erg fan van posteleinsalade met buffelmozzarella. Gebruik de buffelmozzarella zo vers mogelijk. Echte verse mozzarella is van binnen zo zacht als een half gekookt eitje. Heb je geen mozzarella in huis vervang de mozzarella dan door feta, verse geitenkaas of gebakken tofu. Nodig voor 2 pers.: 75 gr winterpostelein 1 bol buffelmozzarella 1 zoetzure appel 1/3 komkommer 1 el olijfolie 2 tl framboosazijn 1/2 tl paprikapoeder Bereiding:…

  • Gevulde eitjes

    Gevulde eitjes met verse oregano

    Gevulde eitjes met verse oregano zijn één van mijn favoriete bijgerechten. Niet alleen omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat je steeds andere ingrediënten kan gebruiken. Deze eitjes heb ik gemaakt met mayonaise, maar ik maak ze ook graag met volle yoghurt of crème fraîche. Voor een pittige variant voeg ik iets meer mosterd of een scherpe mosterd toe. Zelf vind ik de zoute sojasaus shoyu erg lekker. Soms gebruik ik tamari of kikoman. Op het eind kan je nog variatie maken met verse kruiden uit de tuin, zoals oregano, bieslook, peterselie of salie. Nodig: 2 biologische eieren 1 el mayonaise 1 tl mosterd 1 tl shoyu 1 takje verse oregano Bereiding: Kook de…

  • Vegetarische ovenschotel met groente

    Deze vegetarische  ovenschotel met groente is geïnspireerd op de gloeiend hete ovenschotels die ik in Turkije gegeten heb. Het is een ovenschotel die rijkelijk gevuld is met verse groente. Door de bouillon komen de smaken heel mooi vrij. Nodig: 3 aardappelen 4 tomaten 1 courgette 100 gr champignons 1 rode ui 3 tenen knoflook 1 stengel prei ½ rode peper 1 bouillonblokje 2 el olijfolie 100 gr geraspte kaas zout en peper Bereidingstijd: 20 minuten (+ 30 minuten oventijd) Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappelen in plakjes of blokjes en kook ze kort. Snijd de ui in grove stukken en bak het met een flinke scheut olijfolie in een pan met een dikke…

  • Risotto met courgettereepjes

    Risotto staat in mijn top 10 van comfortfood. Ik maak ‘m steeds een beetje anders door de groente die ik in huis heb. Dus deze risotto is met courgette, maar risotto met champignons, sperziebonen, rucola en aubergine is ook lekker. Risotto is niet moeilijk om te maken, maar mijn advies is wel om dit gerecht met aandacht te maken. Loop er niet bij weg, zet het vuur niet te hoog en niet teveel roeren. Tip: maak wat extra risotto om de volgende dag op te bakken of om risottokoekjes van te maken. Nodig: 1 blokje groentebouillon 200 gr risottorijst 1 middelgrote ui 3 tenen knoflook scheutje witte wijn 1 courgette 2…