• Italiaanse bol met halloumi en Oost-Indische kers

    De tuin staat vol met lekkere eetbare tuin- en onkruiden. Zelf ben ik dol op Oost-Indische kers. En ik heb recent ontdekt dat niet alleen de bloemen, maar ook het blad eetbaar is. Het smaakt fris en pittig tegelijk. Heerlijk! Sindsdien eet ik het in allerlei gerechten, zoals salades, smoothies en op broodjes. Halloumi is een kaassoort die veel wordt gebruikt in de Griekse en Arabische keuken. De kenmerkende eigenschap van halloumi is dat deze kaas niet smelt. Het is daarom heel geschikt om te grillen of bakken tot er een bruine en knapperige korst op zit. Naast Oost-Indische kers zit er op het broodje ook zevenblad, rucola en bieslook. Smaakvol onkruid.…

  • Pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn

    Als je de smaak voor het chutney maken te pakken heb kan je allerlei varianten maken, zoals een pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn. Een grote zak Reine Victoria pruimen die ik van een vriendin kreeg en de verse abrikozen die ik nog in de koelkast had liggen heb ik verwerkt in een fruitige pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn. Tip: wacht enkele weken met het eten van de chutney, zodat de smaak mooi kan rijpen. En gebruik altijd een azijn van de beste kwaliteit. Dit komt de smaak ten goede. Nodig voor 4 à 5 potjes: 1½ kg pruimen 500 gr verse abrikozen 2 grote uien 250 ml witte wijnazijn 750 gr suiker…

  • Pruimenchutney met balsamico

    Sinds deze zomer weet ik wat die kleine rode en gele bessen in het parkje achter mijn huis zijn. Het zijn pruimen! Van de laatste lichting van deze pruimen heb ik een smaakvolle pruimenchutney met balsamico gemaakt. Heel erg lekker bij een stukje oude Remeker boerenkaas. In deze chutney heb balsamico azijn gebruikt, dat geeft een mooie diepe donkere kleur en heerlijke smaak. Nodig voor 4 à 5 potjes: 2 kg pruimen 2 grote uien 250 ml balsamico azijn 750 gr suiker 1 zakje pectine (marmello) 1 el Keltisch zeezout 2 el geel mosterdzaad 1 el sambal 6 tenen knoflook 6 kruidnagels Bereiding: Bereidingstijd: 20 minuten (+ 2 uur prutteltijd)…

  • Groentestoofpotje met aardappel, wortel, champs, ui en paprika

    Het is najaar is echt een tijd voor een lekker verwarmend en vegetarisch stoofpotje. Ik ben er dol op, boordevol groente en wortels van het seizoen. Tip: gebruik een klein beetje azijn of citroensap om te smaak omhoog te krijgen. Maar let op: voeg de azijn pas toe als de aardappelen gaar zijn, anders worden ze moeilijk gaar. Dit stoofpotje is ook lekker om de volgende dag te eten, dan zijn de smaken lekker ingetrokken. Nodig voor 2 personen: 4 wortels 3 biologische aardappelen 1 middelgrote ui 1 gele paprika 100 gr kastanje champignons ½ tl komijn 1 el kerrie 1 bouillonblokje 8 zongedroogde tomaten 1 handje rozijnen 1 el olijfolie 1 el…

  • Koude rode bietensalade met rucola, geitenkaas en gemengde bonen

    Krijg je onverwacht bezoek of ga je naar een BYO feestje en moet je iets zelfgemaakt meenemen? Maak dan deze rode bietensalade met producten die je in huis hebt. Neem gekookte rode bieten, die zijn ook lang houdbaar. Verder heb ik altijd wel een blikje gemengde bonen of kikkererwten in huis, rucola uit de tuin en geitenkaas heb ik meestal ook wel in de koelkast. Het is niet de bedoeling dat je dit recept precies volgt. Gebruik vooral wat je in huis en in de tuin of balkon hebt. Nodig: 3 gekookte rode bieten 100 gr geitenfeta of verse geitenkaas 150 gr gemengde bonen (uit blik) 50 gr rucola Voor de dressing:…

  • Risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal

    Heb je nog een kliekje risotto over van de vorige dag? Maak er dan krokante risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal van. Gebruik het liefst volledig (af)gekoelde risotto, dat is makkelijker voor het maken van de koekjes. Breng de restjes op smaak, anders kan het zijn dat de koekjes wat flauw smaken. Bekijk hier het recept voor risotto met sperziebonen en zeekraal. Nodig: risotto van de vorige dag paneermeel zout en peper 1 el speltbloem of tarwebloem 1 biologisch ei 2 el olijfolie of kokosolie Bereiding: Bereidingstijd: 20 minuten Breng de risotto van de vorige dag op smaak met zout en peper. Meng de bloem er doorheen. Maak balletjes van de risottorijst en…

  • Risotto met sperziebonen en zeekraal

    Risotto maken wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Bij mij staat risotto in de comfortfood top 10. Gebruik altijd goede Italiaanse risottorijst, met een mooie ronde korrel. Biologische risotto baldo of risotto arborio zijn goed. Nodig voor 2 pers: 200 gr risottorijst 750 ml bouillon 1 scheut witte wijn 1 middelgrote ui 150 gr sperziebonen 1 handje zeekraal 1 el roomboter of olijfolie peper en zout Bereiding: Bereidingstijd: 35 minuten Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes van een centimeter. Breng de sperziebonen aan de kook, zet het vuur uit en laat ze in het kokende water gaar worden. Neem hiervoor ongeveer 15 minuten de tijd. Proef even of de…

  • Bloemkool eicurry met rijst

    Bloemkool eicurry met rijst is een heerlijke variant op kipcurry. Elke vegetariër heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je bij vrienden of familie gaat eten en dat de kip al in saus zit. Wat je dan kunt doen is een simpele variant maken. Vraag of je vrienden eieren, 1 kleine ui, een groentesoort, kerrie en (soja)room of (kokos)melk in huis hebben. Zo maak je in een handomdraai je eigen lekkere vegetarische gerecht dat je net als de andere gasten serveert met rijst en (cassave)kroepoek. Nodig voor 2 personen: 3 eieren 1 kleine ui ½ bloemkool 2 tl milde kerrie 1 scheutje (soja)room of (kokos)melk 1 scheutje sojasaus 1 kommetje rijst 1 handje (cassave)kroepoek 1…

  • Noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu

    Deze noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu is werkelijk verrukkelijk! Neem een zoete sappige mango met het scherpe van een bosuitje, het zoute van gebakken tofu en het pittige van een dressing met sambal. Niets meer aan toevoegen. Tip: hoe zoeter de mango, hoe meer azijn je kunt gebruiken. Dit haalt de smaak van de mango naar boven. Nodig: 50 gr noodles 75 gr tofu 1 el zoute sojasaus ½ mango (rijp) 2 stengels bosui 1 middelgrote wortel (geraspt) 5 zongedroogde tomaten 5 walnoten 8 blaadjes verse munt Voor de dressing: 1 el olijfolie 2 tl sesamolie 1 tl sambal 2 tl zoetzure chilisaus 2 tl appelazijn Bereiding: Bereidingstijd: 20…

  • Noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu

    Een noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu is lekker als lunch, bijgerecht of in een bakje mee naar je werk. Ik heb hier eiernoodles gebruik omdat ik deze in huis had. Het maakt niet uit welke noodles je gebruikt. Zelfs pasta zou kunnen. De dressing heb ik gemaakt met sesamolie en tabasco. Sesamolie voor de goede smaakcombinatie met wortel en tabasco voor de pittige twist. Wees voorzichtig met tabasco, één druppel meer of minder maakt wel degelijk verschil. Nodig: 50 gr noodles 100 gr tofu 1 el zoute sojasaus 1 middelgrote wortel (geraspt) 1 sjalot 1 klein handje rucola 1 klein handje zeekraal 2 takjes basilicum 1 handje blauwe bessen…

Winkelmand0
Je winkelmand is leeg!
Terug naar de agenda >>
0