• Wortel-tomaatsalade met zeekraal

    Voor een lekkere salade is weinig nodig.  Kijk wat je in huis hebt en meng alles door elkaar. De basis van deze salade zijn de geraspte wortels. De smaken van rauwe wortel en sesamolie passen erg goed bij elkaar. Vandaar een dressing met sesamolie. Let op: meng de sesamolie altijd met een andere milde olie, zoals olijfolie. Anders is de smaak te dominant. Nodig: 2 tomaten 2 wortels (geraspt) 5 walnoten 1 handje blauwe bessen 2 takjes basilicum 1 stengel bosui 1 klein handje zeekraal Voor de dressing: 1 el olijfolie 2 tl sesamolie 2 tl appelazijn 2 tl gembersiroop Bereiding: Bereidingstijd: 10 minuten Rasp de wortels met een grove rasp. Snijd…

  • Romige preisoep (vegan)

    Deze romige preisoep is lekker om als lunch, voorgerecht of gemakkelijke maaltijd te eten. De soep is romig en toch 100% vegan. Het geheim van romig en vegan is in dit geval niet sojaroom, maar gewoon aardappel. Heel lekker. Sprenkel voor het opdienen enkele druppels citroensap over de soep. Dit komt de smaak ten goede. Nodig voor 2 personen: 2 stengels prei 2 kruimige aardappelen 1 middelgrote ui 2 tenen knoflook 1 bouillonblokje enkele druppels citroensap 1 el olijfolie zout en peper Bereiding: Bereidingstijd: 30 minuten Snijd de prei in ringen, was het zand eruit en laat het uitlekken. Snipper de ui en snijd de knoflook in grove stukken. Bak de prei, ui en knoflook…

  • Lemon cheesecake

    Waar ik echt van kan genieten is een ovenheerlijke lemon cheesecake. En dan het liefst New York style, met citroen en langzaam in de oven gegaard. Het is geen lichte taart, maar wel heerlijk! Deze taart heb ik mijn moeder voor haar verjaardag gemaakt. Nodig: 250 gr koekjes 60 gr rooomboter 750 gr kwark of roomkaas 4 eieren 100 gr suiker 2 el (spelt)bloem 1 citroen jam of vruchtencompôte Verder nodig: 1 vel bakpapier springvorm of ovenschaal Bereiding: Bereidingstijd: 30 minuten (+ 65 minuten oventijd + 120 minuten afkoeltijd) Verwarm de oven op 180 °C. Voor de bodem. Maal de koekjes in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine gebruik dan een vijzel…

  • Fruitsalade met geitenbrie en zeekraal

    In mijn smaakbeleving zijn zoet en hartig een hemelse combinatie. Vandaar deze fruitsalade met geitenbrie en zeekraal. Het zoet van het fruit heb ik versterkt met een beetje citroensap en enkele druppels balsamico di Modena. De geitenbrie en verse zeekraal spreken voor zich. Niets meer aan doen. Nodig: 2 nectarines 1 handje blauwe bessen 1 handje rode bessen 1 kiwi 2 tl citroensap 1 el balsamico di Modena geitenbrie in plakjes paar takjes zeekraal Bereiding: Bereidingstijd: 5 minuten Snijd de nectarines in partjes en verdeel ze mooi over een groot bord. Schil de kiwi en snijd het in plakjes. Meng de blauwe en rode bessen met de kiwi op het bord. Sprenkel…

  • Pasta met romige bloemkoolsaus en zeekraal

    Pasta en bloemkool: qua kleur en vorm zou ik ze nooit samen op een bord bedenken, maar op één of andere manier gaan ze qua smaak heel goed samen. Zeekraal en cherrytomaten zijn de zoute smaakmakers in het geheel. Nodig voor 2 personen: 200 gr volkoren- of speltpasta ½ bloemkool 5 cherrytomaten ¼ tl zwarte steakpeper ¼ tl gemalen nootmuskaat een scheutje (soya)room een paar takjes zeekraal zout naar smaak Bereiding: Bereidingstijd: 15 minuten Kook de pasta in ongeveer 8 minuten gaar. Snijd de bloemkool in roosjes en kook het in enkele minuten gaar. Leg enkele bloemkoolroosje aan de kant voor decoratie. Pureer de rest met de slagroom, peper en…

  • Pasta met courgette en zeekraal

    Less is more! Maak een simpele zomerse pasta met courgette en zeekraal. Simpel, smaakvol, vega(n) en erg lekker. Nodig voor 2 personen: 200 gr volkoren- of speltpasta 1 courgette 1 middelgrote ui 2 tenen knoflook 100 gr kastanje champignons 5 cherrytomaten 1 el olijfolie ¼ tl zwarte steakpeper een paar takjes zeekraal Bereiding: Bereidingstijd: 15 minuten Kook de pasta in ongeveer 8 minuten gaar. Verhit de olie in een pan. Snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook fijn en fruit het op laag vuur glazig. Snijd het \’kontje\’ van de courgette en snijd met de kaasschaaf dunne plakjes. Voeg de plakjes toe aan het knoflook-uienmengsel. Breng op smaak met…

  • Zilte verrassing: zeekraal

    Het is een bijzondere groente: Nederlandse zeekraal. Het smaakt knapperig, fris en zoutig. Zeekraal is een zoutminnende plant en groeit het liefst aan dicht aan de vloedlijn, zodat het plantje optimaal kan profiteren van eb en vloed. Voor mij als Noord-Nederlander is dit één van de beste seizoensproducten uit de (Wadden)regio. In het Waddengebied groeit het volop en kan je het zelf plukken. Maar pluk niet te veel, want in Nederland is zeekraal een beschermde plant. Vroeger werd zeekraal gestoofd en als hoofdgroente gegeten. Tegenwoordig is het een dure delicatesse en word het per ons verkocht. Lekker in een tomaten- of fruitsalade, omelet, pastagerecht, bij gestoofde groente of rauw als tussendoortje.…

  • Springrolls met feta en rucolavulling

    Springrolls met feta en rucolavulling is een smaakvolle Mediterrane variant op dit Aziatische gerecht. Leuk om te serveren als bijgerecht op een feestje of om mee te nemen naar een zomerse picknick. Nodig voor 10 springrolls met feta: 150 ml zonnebloemolie 10 bladen loempia- of filodeeg 200 gr geiten- of schapenfeta 1 ui of een paar stengels bosui 75 gr rucola 2 takjes verse munt 2 takjes verse peterselie ½ tl rode pepervlokken Bereiding: Bereidingstijd: 30 minuten Verkruimel de feta, snipper de ui en knip de rucola, munt en peterselie fijn. Meng alles samen met de rode pepervlokken door elkaar. Verhit de olie in een diepe pan. Let op dat het niet te heet…

  • Springrolls met aardappelvulling

    Ga je ook wel eens naar zo\’n feestje waar iedereen iets kookt en meeneemt? Neem dan gevulde springrolls mee. Zelf ben ik dol op aardappelvulling, maar je kan ook groente- of fetavulling gebruiken. Het is ook een hele goede bestemming voor de aardappels die van de vorige maaltijd overgebleven zijn. Nodig voor 10 springrolls met aardappelvulling: 150 ml zonnebloemolie 10 bladen loempia- of filodeeg 5 middelgrote aardappelen 1 ui of een paar stengels bosui ½ tl rode pepervlokken ½ bouillonblokje een scheutje (soya)melk 1 el zoetzure chilisaus Bereiding: Bereidingstijd: 45 minuten Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar. Gebruik biologische aardappelen, zodat je de schil op kan eten.…

  • Gegrilde groente met een Bermuda burger

    Wanneer ik met eten gemakkelijk en toch gezond wil doen, dan doe ik mijn (elektrische) grill aan, kijk ik in mijn koelkast en gooi ik erop wat ik in huis heb. Courgette, aubergine, wortels, zoete bataat, pompoen, paddenstoelen en uien zijn mijn favoriet. Lepeltje mayo erbij en klaar. Ook lekker als voor-, of bijgerecht en borrelhapje. Daarnaast probeer ik deze keer een \’nieuwe generatie\’ biologische vegaburger van La vie est belle uit. Heel erg geslaagd! Krokant van buiten, smeuïg van binnen en met liefde bereid. En dat proef je. Een aanrader voor elke vegetariër (wannabee). Nodig voor 2 pers.: 2 Bermuda burgers 2 middelgrote wortels 1 aubergine 1 courgette 1 el…

Winkelmand0
Je winkelmand is leeg!
Terug naar de agenda >>
0