• Avocado-yoghurtdip

    Deze avocado-yoghurtdip is natuurlijk een variant op de beroemde Mexicaanse guacamole. Gebruik altijd een rijpe avocado voor dit gerecht. Een avocado is rijp wanneer je de bovenkant een klein beetje kan indrukken met je duim en wijsvinger. Sommige rijpe avocado\’s hebben een rammelende pit als je ze schud. Helaas hebben ze dat niet allemaal. Lekker als borrelhapje, gezonde snack tussendoor, op een broodje of als bijgerecht. Nodig: 1 avocado ½ tl citroensap 4 el volle yoghurt 1 kleine ui 1 tomaat of cherrytomaatjes 1 zakje tortillachips (kruiden)zout en peper Bereidingstijd: 10 minuten Bereiding: Halveer de avocado en haal de pit eruit. Leg de halve avocado (met schil) in je hand en…

  • Koude rode bietensalade met koriander

    Zomers, gezond en gemakkelijk! Maak in een paar minuten tijd een koude bietensalade met koriander. Lekker als gezonde lunch, op een (stok)broodje of als bijgerecht. Tip: kook de bieten een paar uur van te voren of gebruik voorgekookte rode bietjes. Nodig: 2 gekookte rode bieten 2 trostomaten 1 kleine ui 4 takjes verse koriander 1 el olijfolie 1 el appeldiksap of honing 2 tl citroensap ½ tl komijn(poeder) evt. cayennepeper Verder nodig: 1 vijzel Bereidingstijd: 10 minuten Bereiding: Snijd de gekookte bieten in blokjes van een halve centimeter. Snijd de tomaten in kleine stukjes en snipper de ui. Meng de ingrediënten door elkaar. Maak een dressing van olijfolie, appeldiksap, citroensap en…

  • Venkel-wortelcake

    Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in cake. Eigenlijk zijn alle \’zoete\’ groente, zoals wortels, bietjes, zoete bataat en knolvenkel geschikt voor cake.  En ook zo simpel. Maak een normaal cakebeslag, rasp de groente en schep het erdoor. Bakken en klaar! In deze cake heb ik in plaats van een gewone oranje wortel een paarse wortel uit de regenboogwortel-collectie gebruikt. Nodig: 200 gr speltbloem 125 gr fijne rietsuiker 125 gr roomboter 4 eieren 1 kleine knolvenkel 1 (regenboog)wortel 2 tl bakpoeder 1 tl citroenrasp ½ tl zout Verder nodig: 1 cakeblik 1 grove…

  • Appelkruimelkoek met kiwi

    In een half uur een lekkere zelfgemaakte koek op tafel? Probeer deze appelkruimelkoek met kiwi eens te maken. Deze koek is gemaakt met appel en kiwi, maar het is ook lekker met zomerfruit zoals aardbeien, nectarines of pruimen. Vervang voor een vegan variant de roomboter door plantaardige boter. Nodig: 150 gr speltbloem 150 gr fijne rietsuiker 150 gr roomboter 150 gr havermout 2 appels 2 kiwi\’s ½ tl kaneel 1 snufje zout Verder nodig: 1 vel bakpapier 1 taartvorm of bakplaat Bereiding: Bereidingstijd: 20 minuten (+ 20 minuten oventijd) Verwarm de oven voor op 200 ° C. Smelt de boter. Mix de gesmolten boter en rietsuiker door elkaar. Voeg het bloem en het snufje zout toe en…

  • Linzen-aardappelsoep

    Linzensoep is voor mij de koning onder de soepen. Op vele verschillende manieren te bereiden en op alle momenten te eten. Linzen-aardappelsoep is zo lekker omdat de aardappel de soep zacht en romig maakt. Nodig: 3 aardappelen 150 gr rode linzen 1 bouillonblokje 1 el olijfolie 1 rode ui ¼ tl komijn 1 cm verse gember 2 tl citroensap ¼ tl rode pepervlokken Bereiding: Snijd de ui in halve ringen en bak ze in een scheutje olijfolie glazig. Snijd de verse gember fijn en voeg het samen met de komijn toe. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een centimeter. Voeg de aardappelblokjes, gewassen rode linzen, het bouillonblokje…

  • Avocado salade

    Maak een smaakvol en gemakkelijk bijgerechtje: avocado salade. Gebruik hiervoor altijd een rijpe avocado, omdat het vruchtvlees boterzacht is. Mijn favoriete avocado is de Hass avocado. Deze heeft een grillige en ribbelige schil. De kleur van deze avocado zegt iets over de rijpheid. Groen is onrijp, zwart is rijp! Bij een rijpe avocado rammelt de pit en kan je met je duim de schil een beetje indrukken. Nodig: 1 rijpe avocado 1 sjalot 2 tl citroensap 4 zongedroogde tomaten 1 snufje kruidenzout Bereiding: Halveer de avocado. Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep het uit de schil. Sprenkel enkele druppels citroensap over de avocado. Dit voorkomt verkleuren. Snipper een sjalot en meng…

  • Vegetarische zuurkoolsoep

    Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep prima vegetarisch. Het kan zelfs veganistisch als je de room vervangt door sojacuisine. Nodig: 1 kleine winterpeen 400 gr aardappelen 350 gr zuurkool 500 ml bouillon 1 ui 100 ml (soja)room ¼ tl komijn ¼ tl zwarte peper ¼ tl paprikapoeder 1 mespuntje boter Bereiding: Verhit de boter in een diepe braadpan. Snijd de ui in halve ringen en bak het in de boter glazig. Schil de aardappelen en winterpeen. Snijd ze in blokjes van een centimeter en voeg het toe. Voeg de kruiden toe en…

  • Sigara börek met geitenfeta

    Dit Turkse bijgerecht is gemakkelijk te maken en altijd een succes op een verjaardagsfeestje of borrel. Gebruik het liefst goede, dure geiten- of schapenfeta. Het voordeel hiervan is dat deze feta niet smelt als het wordt verhit. Heb je een andere vulling in gedachten? Ga je gang! Je kan ze ook vullen als dumplings of loempia\’s. Gebruik filodeeg, geen bladerdeeg en laat het langzaam ontdooien. Filodeeg wordt snel droog, daarom laat ik het in de verpakking ontdooien. Laatste tip:  wees niet te zuinig met de pepervlokken. De sigara börek mogen wel een beetje pit hebben. Nodig: 1 pakje filodeeg 200 gr geitenfeta ½ bosje peterselie ½ tl peper vlokken flinke scheut olijfolie…

  • Banaan-havermoutkoek

    Krijg je onverwacht bezoek en wil je toch iets zoets serveren? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Of wil je afkicken van gewone koekjes met suiker? In een half uurtje heb je een heerlijke banaan-havermoutkoek gemaakt. Zonder toegevoegde suiker en zonder vet. Nodig: 100 gr havermout 2 rijpe bananen 1 handje cashewnoten 2 el honing ½ tl kaneel maple siroop vanillevla Bereiding: Bereidingstijd: 10 minuten (+ 20 minuten oventijd) Verwarm de over op 200 °C. Prak de bananen met een vork. Meng de havermout, honing en kaneel erdoor heen. Kneed het eventueel nog even met de hand, zodat er een grof, maar samenhangend mengsel ontstaat. Meng een handje cashewnoten erdoor.…

  • Witlof ovenschotel

    Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree zorgt ervoor dat de witlof mooi kan garen. Mijn geheim voor een lekkere smaakvolle aardappelpuree zit \’m in de schil. De schil is smaakvol en geeft wat extra structuur aan de aardappelpuree. Gebruik wel altijd biologische aardappelen, anders kan je met het eten van de schil pesticiden binnenkrijgen. Deze ovenschotel heb ik afgedekt met mengsel van geraspte Goudse kaas en scamorza, gerookte mozzarella. Deze mozzarella smaakt niet alleen lekker rokerig, het kleurt in de oven ook mooi bruin. Als je geen scamorza in huis hebt kan je natuurlijk ook gewone kaas gebruiken.…

Winkelmand0
Je winkelmand is leeg!
Terug naar de agenda >>
0