Recepten
Tamme kastanjepuree zoet 200 gr tamme kastanjes (gekookt en gepeld)2-3 el kokosolie2 el honingzout Kook de tamme kastanjes in ongeveer 45 minuten gaarLaat ze Lees meer >>
Haverkoeken met eikelmeel 2 el kokosolie (op kamertemperatuur)75 gr suiker1 ei1 banaan1 tl koekkruiden (of kaneel)1 el gedroogde mandarijnschillenpoederzout130 gr tarwebloem180 gr havermout1 handje rozijnen5 Lees meer >>
Wilde kruidenpesto koekjes 250 gr kokosolie/roomboter (op kamertemperatuur)250 gr tarwebloem75 gr wilde kruidenpesto ((zie recept))zout ((zo nodig)) Meng de kokosolie met de wilde kruidenpestoVoeg Lees meer >>
Wilde kruidenboter Kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van het seizoen. 100 gram roomboter (bio) (op kamertemperatuur)1 handje look zonder look (blad en bloemen)1 Lees meer >>
Het is weer tijd om siroop te maken. Vorige week heb ik een brandnetel-moerasspireasiroop gemaakt, deze week zit paardebloemen-rozemarijnsiroop in de pan en straks in Lees meer >>
Persimmonjam is een winterjam bij uitstek. En om je vingers bij af te likken. Zo lekker! Persimmon is in Nederland beter bekend als Kaki of Lees meer >>
Even opgeruimd na de Sinterklaas en ik vond nog wat pepernoten en dergelijke. Gooi dit niet weg, maar maak breadpudding van pepernoten, speculaas en krentenbollen. In Lees meer >>
Wat doe jij met bruine bananen? Weggooien? Nee, nooit doen! Voor een bananencake geldt: Hoe bruiner de bananen hoe beter. Bananencake is niet moeilijk om te maken. En Lees meer >>
Deze keer een bijzonder recept om zelf deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel te maken. Mijn hele volwassen leven ben ik al op zoek Lees meer >>
Deze risotto met champs en zelfgemaakte pesto van paardebloemblad is een beetje Italiaans en een beetje Nederlands tegelijk. Gebruik voor risotto het liefst een Italiaanse rijstsoort Lees meer >>
Hoe maak je pesto van paardebloemblad? Traditionele Italiaanse pesto wordt gemaakt van basilicum, maar het is zeker een aanrader om pesto te maken van een ander Lees meer >>
Zodra de eerste groene onkruiden boven de grond komen is het eigenlijk niet meer nodig om sla in de winkel te kopen. Ga naar buiten Lees meer >>
Geïnspireerd op de Siciliaanse caponata maken we vandaag een heerlijke gestoofde aubergine salade. Dit recept met aubergine is super lekker en erg makkelijk te maken. Lees meer >>
Het is geen wilde grap. Je kunt het wildplukken: look zonder look bestaat echt! Het lijkt een gewone bodembedekker, een bermkruid, een plantje waar je Lees meer >>
Groene kool hoeft niet per se warm gegeten te worden. Maak er bijvoorbeeld een groene koolsalade met appel en rozijnen van. Gebruik voor de salade alleen het Lees meer >>
Deze winterposteleinsalade met brie, puntpaprika, sjalot en aardbei is fris en knapperig. In het vroege voorjaar is winterpostelein een heerlijke bladgroente om een salade van Lees meer >>
Ben je nieuwsgierig naar de smaak van koolrabi en zoek je een lekker recept? Maak dan deze koolrabisalade met appel en koriander. Koolrabi kan zowel Lees meer >>
Groene kool is niet alleen een hele mooie kool, het leent zich ook voor mooie gerechten. Groene kool is typisch zo'n product dat blijft liggen Lees meer >>
Met deze vegetarische rode uientaart maak je zeker vrienden. Het is een hartige taart met ui die niet moeilijk is om te maken en ook Lees meer >>
Dit recept met spitskool is een all times favorite van mij. Er zijn dagen dat ik geen zin heb in pasta, rijst, couscous of andere Lees meer >>
Op een koude winterdag is deze vegetarische groentestoofpot met bruine linzen een heerlijk verwarmende maaltijd. Dit éénpansgerecht maak je zo klaar, maar het is misschien wel Lees meer >>
Soms kan ik echt verlangen naar een zelfgemaakte sandwich met avocado. Het lijkt misschien veel werk en moeilijk, maar dat valt reuze mee. Het brood wordt namelijk Lees meer >>
In mijn winterse comfortfood top10 staat ook deze vegetarische preistamp. Snijd de aardappelen in stukken om ze te koken. Laat de schil vooral zitten. Het zit Lees meer >>
Deze havermoutsmoothie met mango is fris en vullend tegelijk. De havermout en banaan in de smoothie geven een voldaan gevoel en het geeft genoeg energie om Lees meer >>
Deze havermoutsmoothie met framboos is niet alleen heel erg lekker, maar geeft ook een goede start van de dag. Het is een vullend ontbijt en geeft Lees meer >>
In Mediterrane landen zijn paprika's in overvloed en is het heel normaal om zelf geroosterde paprika's te maken. Hier in Nederland is het niet zo Lees meer >>
Vegetarische erwtensoep is het gerecht bij uitstek voor deze koude winterse dagen (alleen in Noord Nederland, haha). Terwijl de kinderen voor de deur op de Lees meer >>
Heel lang ben ik al op zoek naar een goed recept voor een vegetarische terrine. Het blijkt een grote uitdaging om een vegetarische terrine te Lees meer >>
Wat is er nou lekkerder dan een lauwwarme couscous salade? De geraspte wortel en witlof zorgen voor een frisse knapperige bite. De gebakken halloumi en Lees meer >>
Zolang het najaar qua temperatuur zacht is zijn er diverse tuin- en onkruiden te plukken. Van de Oost-Indische kers eet ik zowel de bloemen als Lees meer >>
De tuin staat vol met lekkere eetbare tuin- en onkruiden. Zelf ben ik dol op Oost-Indische kers. En ik heb recent ontdekt dat niet alleen Lees meer >>
Als je de smaak voor het chutney maken te pakken heb kan je allerlei varianten maken, zoals een pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn. Een grote zak Lees meer >>
Sinds deze zomer weet ik wat die kleine rode en gele bessen in het parkje achter mijn huis zijn. Het zijn pruimen! Van de laatste Lees meer >>
Het is najaar is echt een tijd voor een lekker verwarmend en vegetarisch stoofpotje. Ik ben er dol op, boordevol groente en wortels van het seizoen. Tip: Lees meer >>
Krijg je onverwacht bezoek of ga je naar een BYO feestje en moet je iets zelfgemaakt meenemen? Maak dan deze rode bietensalade met producten die Lees meer >>
Heb je nog een kliekje risotto over van de vorige dag? Maak er dan krokante risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal van. Gebruik het liefst volledig (af)gekoelde Lees meer >>
Risotto maken wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Bij mij staat risotto in de comfortfood top 10. Gebruik altijd goede Italiaanse risottorijst, met een mooie Lees meer >>
Bloemkool eicurry met rijst is een heerlijke variant op kipcurry. Elke vegetariër heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je bij vrienden of familie gaat eten en dat Lees meer >>
Deze noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu is werkelijk verrukkelijk! Neem een zoete sappige mango met het scherpe van een bosuitje, het zoute Lees meer >>
Een noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu is lekker als lunch, bijgerecht of in een bakje mee naar je werk. Ik heb hier Lees meer >>
Voor een lekkere salade is weinig nodig. Kijk wat je in huis hebt en meng alles door elkaar. De basis van deze salade zijn de Lees meer >>
Deze romige preisoep is lekker om als lunch, voorgerecht of gemakkelijke maaltijd te eten. De soep is romig en toch 100% vegan. Het geheim van Lees meer >>
Waar ik echt van kan genieten is een ovenheerlijke lemon cheesecake. En dan het liefst New York style, met citroen en langzaam in de oven gegaard. Lees meer >>
In mijn smaakbeleving zijn zoet en hartig een hemelse combinatie. Vandaar deze fruitsalade met geitenbrie en zeekraal. Het zoet van het fruit heb ik versterkt met Lees meer >>
Pasta en bloemkool: qua kleur en vorm zou ik ze nooit samen op een bord bedenken, maar op één of andere manier gaan ze qua Lees meer >>
Less is more! Maak een simpele zomerse pasta met courgette en zeekraal. Simpel, smaakvol, vega(n) en erg lekker. Nodig voor 2 personen: 200 gr volkoren- Lees meer >>
Het is een bijzondere groente: Nederlandse zeekraal. Het smaakt knapperig, fris en zoutig. Zeekraal is een zoutminnende plant en groeit het liefst aan dicht aan de Lees meer >>
Springrolls met feta en rucolavulling is een smaakvolle Mediterrane variant op dit Aziatische gerecht. Leuk om te serveren als bijgerecht op een feestje of om Lees meer >>
Ga je ook wel eens naar zo'n feestje waar iedereen iets kookt en meeneemt? Neem dan gevulde springrolls mee. Zelf ben ik dol op aardappelvulling, Lees meer >>
Wanneer ik met eten gemakkelijk en toch gezond wil doen, dan doe ik mijn (elektrische) grill aan, kijk ik in mijn koelkast en gooi ik Lees meer >>
Fruitsalade met nectarine, kiwi en krenten Maak een smaakvolle fruitsalade met een combinatie van zacht fruit en eetbare wilde bessen. 1 nectarine1 kiwi1 handje wilde Lees meer >>
Nu er weer volop Nederlandse tomaten verkrijgbaar zijn is het lekker en betaalbaar om er allerlei (bij)gerechten van te maken. Eén van mijn favorieten is Lees meer >>
Het ultieme zomerse vakantiedrankje is voor mij toch wel een zelfgemaakte iced coffee classic. Het doet me denken aan die heerlijke vakanties in Griekenland en Italië. Lees meer >>
Met dit warme weer drink ik graag zelfgemaakte iced tea van vlierbloesem & citroenmelisse. Deze ijsthee heb ik gemaakt met verse citroenmelisse en vlierbloesemsiroop. Maak het Lees meer >>
Zijn het de aardbeien die deze smoothie zo lekker maken? Of is het de combinatie van zomerse en verse ingrediënten die de smaak en structuur Lees meer >>
Verse citroenmelisse is voor mij echt zomer. De frisgroene, zachte en harige blaadjes schreeuwen: ruik mij, pluk mij, eet mij! Wanneer ik citroenmelisse zie kan Lees meer >>
In het kader van de eetbare stad, in combinatie met mijn interesse in alles wat eetbaar is, zie ik overal om me heen eetbare planten. In Lees meer >>
Deze avocado-yoghurtdip is natuurlijk een variant op de beroemde Mexicaanse guacamole. Gebruik altijd een rijpe avocado voor dit gerecht. Een avocado is rijp wanneer je Lees meer >>
Zomers, gezond en gemakkelijk! Maak in een paar minuten tijd een koude bietensalade met koriander. Lekker als gezonde lunch, op een (stok)broodje of als bijgerecht. Lees meer >>
Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in Lees meer >>
In een half uur een lekkere zelfgemaakte koek op tafel? Probeer deze appelkruimelkoek met kiwi eens te maken. Deze koek is gemaakt met appel en kiwi, Lees meer >>
Linzensoep is voor mij de koning onder de soepen. Op vele verschillende manieren te bereiden en op alle momenten te eten. Linzen-aardappelsoep is zo lekker Lees meer >>
Maak een smaakvol en gemakkelijk bijgerechtje: avocado salade. Gebruik hiervoor altijd een rijpe avocado, omdat het vruchtvlees boterzacht is. Mijn favoriete avocado is de Hass avocado. Deze Lees meer >>
Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep Lees meer >>
Dit Turkse bijgerecht is gemakkelijk te maken en altijd een succes op een verjaardagsfeestje of borrel. Gebruik het liefst goede, dure geiten- of schapenfeta. Het Lees meer >>
Krijg je onverwacht bezoek en wil je toch iets zoets serveren? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Of wil je afkicken van gewone koekjes met Lees meer >>
Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree Lees meer >>
Het geheim van een lekkere frisse spinazie smoothie is de kwaliteit en verhouding van de ingrediënten. Neem altijd verse en smaakvolle producten om je groene smoothie mee te Lees meer >>
Deze pompoen-venkeltaart is niet zomaar een quiche. Zelf ben ik niet zo dol op de eiersmaak die veel quiches hebben. Misschien herken je dat wel. Lees meer >>
Maak een frisse appelcompote met licht zure incabessen! De zacht geworden incabessen zijn net kleine smaakbommetjes in de toch al zo smaakvolle appelmoes. En mijn Lees meer >>
Vers sap van bloedrode sinaasappelen? Inderdaad! Sinaasappelen zijn niet altijd geel of oranje van binnen. Wist je dat ze ook oranjerood, bloedrood tot bijna zwart van Lees meer >>
Een cake met rode bieten.....? Onderschat vooral niet hoe lekker gekookte rode bieten in een cake zijn en dan heb ik het nog niet eens Lees meer >>
Verras je geliefde op Valentijnsdag, of elke andere bijzondere dag die met je geliefde wilt delen, met een originele variant op een bekend recept. Hoe Lees meer >>
Maak een frisse salade van jonge bladspinazie. Er zijn vele variaties mogelijk. Kijk gewoon even wat je in de koelkast hebt. Ik heb de salade Lees meer >>
Breadpudding van krentenbollen Maak van je oude krentenbollen een zoete lekkernij van voor bij de kofiie. 3 krentenbollen1 ei300 ml melkOptioneel1 handje noten1/2 theelepel kaneel1/2 Lees meer >>
Winterpostelein vind ik één van de lekkerste winterbladgroente die er is. Zo zacht en fris van smaak. Zolang het niet vriest is het de hele winter Lees meer >>
Gevulde eitjes met verse oregano zijn één van mijn favoriete bijgerechten. Niet alleen omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat je steeds andere ingrediënten Lees meer >>
Deze vegetarische ovenschotel met groente is geïnspireerd op de gloeiend hete ovenschotels die ik in Turkije gegeten heb. Het is een ovenschotel die rijkelijk gevuld is Lees meer >>
Risotto staat in mijn top 10 van comfortfood. Ik maak 'm steeds een beetje anders door de groente die ik in huis heb. Dus deze Lees meer >>