Wildplukken in het Stadspark
Het Stadspark van Groningen is het gebied waar ik mijn eerste wildplukwandeling gegeven heb en nog steeds één van mijn favoriete locaties. Voor Groningers is het een bekend park omdat ze er doorheen fietsen of een evenement bezocht hebben. Wat niet iedereen weet is dat het veel leuke onverharde paadjes heeft en dat er een grote diversiteit aan (eetbare) planten te vinden is. Hieronder staan drie planten beschreven die zomers in het Stadspark te vinden zijn.
Brandnetel
Brandnetel is een super eetbare plant. In het voorjaar plukken we de jonge topjes voor thee, soep of wilde ‘spinazie’. In de zomer kan je de zaden plukken. Deze smaken naar brandnetel en als je ze roostert in een droge koekenpan dan smaken ze een beetje nootachtig. Dan kan je ze in de salade of kruidenboter doen, op de pizza of door de yoghurt. En van het brandnetelblad kan je chips maken. Pluk nooit de hele plant, want het is een belangrijke waardplant voor wel 50 soorten vlinders.
Springbalsemien
Springbalsemien heeft zomers prachtige roze bloemen. Je kan de bloemen eten, maar let op dat er niet toevallig een bijtje in zit. Het leukste en lekkerste van de springbalsemien zijn de zaden. Als je de rijpe zaaddoosjes aanraakt, dan springen de zaden eruit. Als het je lukt om ze de vangen, dan kan je ze opeten. Ze smaken een beetje nootachtig. Omdat het geen inheemse plant is kan de springbalsemien heel erg woekeren. Dus helpen we de natuur door zoveel mogelijk zaadjes op te eten.
Hazelaar
De hazelaar kennen we vooral van de hazelnoten. In de zomer kan je de onrijpe groene hazelnoten zien hangen. Om ze te zien moet je de tak optillen en onder de bladeren kijken. In het najaar worden ze bruin, dan vallen ze van de boom en kan je ze rapen. Je moet er dan snel bij zijn, want de eekhoorntjes die in het Stadspak wonen zijn ook dol op hazelnoten. In de zomer kan je de jonge fluweelzachte bladeren gebruiken in koekjes en cake.