In het voorjaar maak ik graag kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van dat moment. De combinatie van de vier kruiden die ik gebruikt heb in deze wilde kruidenboter heb ik gekozen op basis van smaak. Om een lekkere kruidenboter te maken maak ik het liefst combinaties van kruiden met een lokige, kruidige en pittige smaak. Look zonder look, daslook en knoflook smaken lokig, hondsdraf smaakt kruidig, Pinksterbloemen en veldkers smaken pittig.Als basis gebruik ik biologische roomboter. De goede kwaliteit van het basisproduct zal de smaak van het eindproduct ten goede komen. Ben je vegan of eet je geen zuivel van dierlijke oorsprong, gebruik dan een plantaardige basis. Een ander ingrediënt van hoge kwaliteit is het zout. In mijn kruidenboter gebruik ik een klein beetje zout, maar wel één van de beste kwaliteit: Fleur de Sel. Dit is een heel fijn en geurig zout, wat met de hand wordt gewonnen.
Ingrediënten
100gramroomboter (bio)op kamertemperatuur
1handjelook zonder lookblad en bloemen
1handjehondsdrafblad en bloemen
1handjepinksterbloemen bloemen
1handjeveldkers blad en bloemen
1snufjezeezout
1teenknoflookof daslook
Bereiding
Haal de roomboter enkele uren voor de bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Pluk de eetbare wilde kruiden op een schone plek. Was de kruiden en dep ze voorzichtig droog.
Snijd of knip de kruiden in smalle reepjes. Tip: bewaar een paar bloemen voor de garnering.
Meng de kruiden door de zachte boter.
Voeg eventueel een teen geperste knoflook toe. Wees alert bij het gebruik van knoflook. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de smaak van knoflook in de boter toe.
Proef de kruidenboter voordat je zout toevoegt. Voeg steeds een klein beetje zout toe en proef de boter. Net zo lang totdat de wilde kruidenboter de smaak heeft die je lekker vindt.
Wildplukwandeling
Wil je meer leren over hoe je eetbare wilde planten kan herkennen, oogsten en gebruik in de keuken? Ga eens mee met een wildplukwandeling. Voor meer informatie over wildplukwandelingen kijk op de website van Greendreamster.