Zeg het met jam! Het geheim van lekkere jam is dat het met liefde en aandacht bereid wordt. De hele zomer heb ik elke dag in de keuken gestaan om jam te maken. De pruimenboom bleef maar geven en geven. Hierdoor kreeg ik de kans om elke keer een andere jam te maken en mijn kennis van kruiden, thee en koken heb ik hierbij volop benut. Denk aan combinaties met kaneel & port, bramen & vlier, Mirabelle & sleedoorn, chutney & balsamico, pruimen & moerasspirea, Oost Indische kers, hondsdraf, citroenverbena, chilipeper, lavendel of rozemarijn.

De combinatie van fruit met bepaalde kruiden geeft de jam niet alleen een bijzonder lekkere smaak, het draagt ook een boodschap in zich. Geef je een jam met kaneel & port cadeau, dan zegt je iets anders dan wanneer je een jam met lavendel, citroenverbena of chilipeper geeft. Elke gelegenheid heeft een eigen boodschap en sfeer die je wilt overbrengen, en dat doe door een potje jam te geven. Mijn jams & chutneys (met een boodschap) zijn met met veel liefde en aandacht bereid en veelal gemaakt van wild geplukte en biologische ingrediënten van hoge kwaliteit. De jam is halfzoet. Dit betekent dat er er, vergeleken met reguliere jam uit de winkel, half zoveel suiker gebruikt wordt.

Jams & chutneys kopen

De jams & chutneys met een boodschap zijn online te bestellen via mijn webwinkel. Koop je liever offline? Dat kan op één van de markten of beurzen waar ik met een kraam aanwezig ben. Aanstaande vrijdag 7 oktober ben ik aanwezig op de Noordster vrouwenbeurs in de van der Valk in Zuidbroek, vrijdag 21 oktober sta ik op de Herfstfair bij de Dierenweide Eelderbaan en op zondag 6 november sta ik op de Natural Foods & Goods markt op de Vismarkt in Groningen. Bekijk de events kalender voor de actuele data.

Kookworkshop jam maken

Wil je leren om zelf jam met een boodschap te maken? Dat kan! Op zaterdag 15 oktober geef ik een workshop jam maken met wild fruit van het seizoen. Je leert de do’s en don’ts van het jammaken. Onder andere hoe je jam mooi dik wordt, hoeveel suiker je moet gebruiken, hoe je jam het beste kan bewaren en hoe je kan variëren door het gebruik van kruiden en zuren.

Jamdesign op maat

Wil je een bijzonder (lekker) cadeau met een boodschap geven? In opdracht kan ik een jam of chutney ontwerpen speciaal voor jouw gelegenheid of boodschap. Afhankelijk van je wens, het seizoen en de hoeveelheid zal ik een jam of chutney samenstellen, die je bijvoorbeeld als relatiegeschenk of in de kerstpakketen van je medewerkers kan doen.