JONG LEREN ETEN
JONG LEREN OVER ETEN UIT DE NATUUR
Waar komt ons eten vandaan? Wat is onkruid en kan je het eten? Kan je wilde peterselie in het park of op het schoolplein vinden, waarom hebben wilde bramen stekels, hoe smaakt een madeliefje en kan je brandnetels aaien?
Laat kinderen op een speelse en leerzame manier kennismaken met de natuur tijdens een wildplukactiviteit! Samen ontdekken we welke eetbare planten, bloemen en kruiden in de omgeving groeien. Tijdens de educatieve excursie/les leren kinderen hoe de natuur ons voedsel biedt, hoe ze planten veilig kunnen herkennen en plukken, en hoe we er iets lekkers mee kunnen maken.
Hieronder kan je lezen hoe je subsidie voor je school aanvraagt en welke educatieve wildplukactiviteiten mogelijk zijn.
-
Subsidie voor voedseleducatie in Groningen en Drenthe
Wildplukactiviteiten vanaf € 0,- met subsidie
Het programma Jong Leren Eten wil scholen stimuleren om leerlingen van alles bij te brengen over voeding. Zodat ze later zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
Met leerlingen wildplukken, koken of op excursie om over voeding te leren? Dat kan met de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten.
Per schoollocatie kan maximaal € 2000,- subsidie aangevraagd worden om te besteden aan een excursie of lessen over voeding. Het aanvraagproces verloopt via Mijn Gezonde School.

-
Op zoek naar eetbare onkruiden
Vanaf € 25,- p.p. (subsidie mogelijk)
Onkruid in de moestuin? Wat is onkruid eigenlijk? En kan je het eten? Tijdens deze excursie gaan we op zoek naar eetbare onkruiden, bloemen of stoepplantjes in de schooltuin of op/rondom het schoolplein. Leren herkennen van de planten en veilig plukken staan centraal. De invulling van de excursie wordt op maat gemaakt en afgestemd op het leerdoel van de groep. Het is ook afhankelijk van beschikbare planten op de locatie en het seizoen.

-
Wildplukwandeling in de natuur
Vanaf € 25,- p.p. (subsidie mogelijk)
Tijdens deze wildplukwandeling gaan we samen op zoek naar eetbare wilde planten, bloemen, vruchten, zaden en noten van het seizoen. Leren herkennen van de eetbare wilde planten en veilig plukken staan centraal. Het leren over de culinaire waarde van wilde planten is een leuke en leerzame manier kennis te maken met de natuur. Het zorgt voor een andere blik op onze omgeving en voor meer verbinding met de natuur.

-
Wildplukactiviteit op Maat
Vanaf € 25,- p.p. (subsidie mogelijk)De invulling van een excursie of workshop wordt op maat gemaakt en afgestemd op het leerdoel van de groep. Het is ook afhankelijk van beschikbare planten op de locatie en het seizoen.
In overleg kunnen we ook voor docenten een les/lezing, wildplukwandeling, excursie, workshop of teamuitje op maat samenstellen.

-
Kookworkshop eten uit de natuur
Vanaf €40,- p.p. (subsidie mogelijk)
Deze kookworkshop gaat over het verwerken van eetbare wilde planten tot bijvoorbeeld soep, salades, smeersels en drankjes. De deelnemers krijgen eerst uitleg over de planten, gaan dan samen een aantal gerechten uit de wilde keuken bereiden en daarna aan tafel om alles te proeven. De invulling van de kookworkshop wordt op maat gemaakt en afgestemd op het leerdoel van de groep. Het is ook afhankelijk van beschikbare planten op de locatie en het seizoen. Het kookboekje met recepten en foto’s van de gemaakte gerechten wordt na afloop als pdf toegestuurd.

-
Wildplukwandeling & wilde picknick
Vanaf €42,50 p.p. (subsidie mogelijk)
Tijdens deze wildplukwandeling met wilde picknick gaan we samen op zoek naar eetbare wilde planten, bloemen, vruchten, zaden en noten van het seizoen. Leren herkennen van de eetbare wilde planten en veilig plukken staan centraal. Het leren over de culinaire waarde van wilde planten is een leuke en leerzame manier kennis te maken met de natuur. Het zorgt voor een andere blik op onze omgeving en voor meer verbinding met de natuur. Na afloop van de wildplukwandeling zoeken we een mooie plek in de natuur om te picknicken en gaan we samen genieten van diverse gerechten uit de wilde keuken.
-
Wildplukker in de klas
Vanaf €250,- (subsidie mogelijk)Een gastles over wildplukken kan ingevuld worden als een excursie die we binnen doen, een presentatie met veel foto’s en plantverhalen of een smaaksafari langs eetbare planten, vruchten en specerijen. De invulling van de gastles wordt op maat gemaakt en afgestemd op het leerdoel van de groep. Deze gastles is minderafhankelijk van beschikbare planten op de locatie en het seizoen dan een wildplukwandeling of excursie. En kan ondersteund worden met foto’s, zoekkaarten, verse en gedroogde eetbare wilde planten en diverse wilde snacks van het seizoen.
-
Overige informatie
- Gastdocent: Sanne Scheltena
- Datum: in overleg
- Locatie: in schooltuin, schoolplein, Stadspark of locatie naar keuze
- Duur: 1,5 -3 uur in overleg
- Deelnemers: maximaal 12 (meer kan in overleg)
- Kosten excl. reiskosten en onderzoekskosten (offerte op maat)
- Regio: Groningen en Drenthe