Over

Foto: Kees van de Veen
Wildplukgids

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben culinair wildplukker, wildplukgids en wilde kok. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Ik ben opgeleid als cultureel antropoloog en kijk met deze bril naar de verbinding tussen mens en natuur.

Kennis

De interesse in culinaire wilde planten blijkt een rode lijn in mijn leven te zijn. Het is niet een rode lijn die ik altijd gezien heb, maar terugkijkend vanaf het punt waar ik nu sta in mijn leven zie ik het heel duidelijk.

Mijn gestarte studies levensmiddelentechnologie, tropische landbouw en biologie, mijn werk op de biologische groentemarkt en daarbij behorende kookadviezen, mijn werk als receptenschrijver voor maaltijdboxen, mijn werk als kok in vegetarisch eethuisjes, mijn opleidingen tot kruidenvrouw, talentencoach en natuurgids, mijn hobby kookboeken lezen, recepten naar mijn hand zetten en uitproberen en mijn onuitputtelijke creatieve drive naar nieuwe en bijzondere smaken van de culinaire wilde keuken zijn allemaal grote rode stippen op deze rode lijn.

Daarnaast breng ik veel tijd door in de natuur op zoek naar eetbare planten. En verder lees ik allerlei boeken over wildplukken, kijk ik filmpjes en wissel ik ervaringen uit met andere wildplukkers.

Ethisch wildplukken

Bij alle wilde kruiden, bloemen, vruchten, noten en zaden die ik verzamelen staat respect voor de natuur voorop. Zeldzame planten help ik zoveel mogelijk te beschermen en invasieve (uitheemse) planten help ik door ze op te eten. Als je meer leert over de natuur kan je als wildplukker een bijdrage leveren aan biodiversiteit, leven met- en dichtbij de natuur.

Mijn tuin is een 'wilde tuin' zonder tegels met veel (on)kruiden. Zo draag ik bij aan de biodiversiteit en voer ik de bijen en andere insecten.

Natuurmens

Als mens voel ik me sterk verbonden met de natuur. Het liefst struin ik met mijn camera in de hand door een natuurgebied op zoek naar allerlei eetbare planten. Om te bewonderen, te proeven en te fotograferen.

Eten uit de natuur

Naast wandelen sta ik graag in de keuken. Ik houd enorm van lekker eten, vegetarisch koken en experimenteren met eetbare planten.

Het herkennen van eetbare planten is een mooi begin. Het verwerken tot heerlijke gerechten is minstens zo belangrijk, daarom deel ik tijdens wildplukwandelingen veel van mijn recepten.

Groene droom

In mijn ideale wereld leven we in harmonie met de natuur. Alle vormen van milieuvervuiling zijn verboden, de rivieren zijn drinkbaar, als gemeenschap zijn we zelfvoorzienend op het gebied van voedsel en energie, educatie over lokale eetbare planten begint op de lagere school, medicatie is op basis van medicinale planten en recepten zijn vrij toegankelijk.

Groene events

Een paar keer per jaar ben ik met mijn ambachtelijke jams, chutneys, siropen en kruidenzouten van wilde ingrediënten als standhouder te vinden op duurzame markten en festivals in (de omgeving van) Groningen.

Organiseer je een groen of wild event neem dan contact met me op. Ik kan ook een wildplukwandeling geven tijdens je event.

Fotoverantwoording

De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door mijzelf, Sanne Scheltena. Een aantal foto's zijn gemaakt door andere fotografen. Bekijk hier de pagina fotoverantwoording.

In de media

Als wildplukgids ben ik een aantal keer in de media geweest. Bekijk hier de pagina 'In de media'.