Over

Wildplukgids

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Ik ben opgeleid als cultureel antropoloog en kijk met deze bril naar de verbinding tussen mens en natuur.

Kennis

De interesse in eetbare planten is een rode lijn in mijn leven. De kennis heb ik vergaard door me te verdiepen in onderwerpen zoals biologie, geneeskrachtige kruiden en geteelde en wilde eetbare planten.

Daarnaast breng ik veel tijd door in de natuur op zoek naar eetbare planten. En verder lees ik allerlei boeken over wildplukken, kijk ik filmpjes en volg ik andere wildplukkers.

Oogsten

Bij alle wilde kruiden, bloemen, vruchten, noten en zaden die ik oogst en eet staat respect voor de natuur voorop. Zeldzame planten help ik zoveel mogelijk te beschermen en invasieve (uitheemse) planten help ik door ze op te eten.

Mijn stadstuin is een 'wilde tuin' zonder tegels met (on)kruid. Zo draag ik bij aan de biodiversiteit en voer ik de bijen en andere insecten.

Natuurmens

Als mens voel ik me sterk verbonden met de natuur. Het liefst struin ik met mijn camera in de hand door een natuurgebied op zoek naar allerlei eetbare planten. Om te bewonderen, te proeven en te fotograferen.

Eten uit de natuur

Naast wandelen sta ik graag in de keuken. Ik houd enorm van lekker eten, vegetarisch koken en experimenteren met eetbare planten.

Het herkennen van eetbare planten is een mooi begin. Het verwerken tot heerlijke gerechten is minstens zo belangrijk, daarom deel ik tijdens wildplukwandelingen veel van mijn recepten.

Groene events

Een paar keer per jaar ben ik met mijn ambachtelijke jams, chutneys, siropen en kruidenzouten van wilde ingrediënten als standhouder te vinden op duurzame markten en festivals in (de omgeving van) Groningen.

Organiseer je een groen of wild event neem dan contact met me op. Ik kan ook een wildplukwandeling geven tijdens je event.

Groene droom

In mijn ideale wereld leven we in harmonie met de natuur. Alle vormen van milieuvervuiling zijn verboden, de rivieren zijn drinkbaar, als gemeenschap zijn we zelfvoorzienend op het gebied van voedsel en energie, educatie over lokale eetbare planten begint op de lagere school, medicatie is op basis van medicinale planten en recepten zijn vrij toegankelijk.

Fotoverantwoording

De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door mijzelf, Sanne Scheltena. Een aantal foto's zijn gemaakt door andere fotografen. Bekijk hier de pagina fotoverantwoording.

Knowhow coach

In mijn coachpraktijk werk ik vanuit het idee dat je niet hoeft te weten hoe het moet om in beweging te komen. Voor mensen die vastzitten, stressklachten hebben of (herstellende zijn van) een burnout is dit vaak extra moeilijk. Ik werk meestal buiten en met behulp van de natuur.

%d bloggers liken dit: