OVER SANNE
WILDPLUKGIDS EN CULINAIR WILDPLUKKER
Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben culinair wildplukker en wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten en hedendaagse kennis van eetbare wilde planten te delen.
-
Rode lijn
Ik ben opgeleid als cultureel antropoloog en kijk met deze bril naar de verbinding tussen mens en natuur. De interesse in culinaire planten blijkt een rode lijn in mijn leven te zijn. Het is niet een rode lijn die ik altijd gezien heb, maar terugkijkend vanaf het punt waar ik nu sta in mijn leven zie ik het heel duidelijk.
Mijn gestarte studies levensmiddelentechnologie, tropische landbouw en biologie, mijn werk op de biologische groentemarkt en daarbij behorende kookadviezen, mijn werk als receptenschrijver voor maaltijdboxen, mijn werk als kok in vegetarisch eethuisjes, mijn opleidingen tot kruidenvrouw, talentencoach en natuurgids, mijn hobby kookboeken lezen, recepten naar mijn hand zetten en uitproberen en mijn onuitputtelijke creatieve drive naar nieuwe en bijzondere smaken van de culinaire wilde keuken zijn allemaal grote rode stippen op deze rode lijn.
Inmiddels ben ik tien jaar bezig met Greendreamster en kan ik voorzichtig zeggen dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt.
-
Groene droom
Bij alle wilde kruiden, bloemen, vruchten, noten en zaden die ik verzamelen staat respect voor de natuur voorop. Dit betekent dat ethisch wildplukken een belangrijke rol speelt in al mijn wandelingen en workshops. Zeldzame planten help ik zoveel mogelijk te beschermen en invasieve (uitheemse) planten help ik door ze op te eten. Als je meer leert over de natuur kan je als wildplukker een bijdrage leveren aan biodiversiteit, leven met- en dichtbij de natuur. Mijn tuin is een 'wilde tuin' zonder tegels met veel (on)kruiden. Zo draag ik bij aan de biodiversiteit en voer ik de bijen en andere insecten.
Als mens voel ik me sterk verbonden met de natuur. Het liefst struin ik met mijn camera in de hand door een natuurgebied op zoek naar allerlei eetbare planten. Om te bewonderen, te proeven en te fotograferen. Naast wandelen sta ik graag in de keuken. Ik houd enorm van lekker eten (uit de natuur), vegetarisch koken en experimenteren met eetbare planten. Het herkennen van eetbare planten is een mooi begin. Het verwerken tot heerlijke gerechten is minstens zo interessant, daarom deel ik tijdens wildplukwandelingen veel van mijn recepten.
In mijn ideale wereld leven we in harmonie met de natuur. Alle vormen van milieuvervuiling zijn verboden, de rivieren zijn drinkbaar, als gemeenschap zijn we zelfvoorzienend op het gebied van voedsel en energie, educatie over lokale eetbare planten begint op de lagere school, medicatie is op basis van medicinale planten en recepten zijn vrij toegankelijk.
-
In de media
Hoe het begon.... Mijn allereerste wildplukwandeling deed ik met een journalist van het Dagblad van het Noorden. In die tijd had ik een blog met een aantal recepten met eetbare wilde planten. Toen hij me belde zei hij dat hij graag een reportage wilde maken over wildplukken. We gingen naar het Stadspark van Groningen waar ik hem allerlei eetbare planten liet zien, we plukten frambozen en eetbare bloemen waar ik een kleurrijke salade van maakte. De journalist maakte een filmpje en schreef daar een mooi artikel bij. Je kan het filmpje en het artikel bekijken op de pagina 'in de media'. Sindsdien ben ik nog een aantal keer in het nieuws geweest, dus om het eerste filmpje te zien moet je helemaal naar beneden scrollen.