Homemade jam

Het geheim van lekkere homemade jam is ten eerste de kwaliteit van de ingrediënten en ten tweede dat het met liefde en aandacht bereid wordt.

Homemade assortiment

Vruchtenjam € 2,95 - € 3,95 per pot
Rode pruimenjam
Pruimenjam met citroen (uitverkocht)
Pruimen-bramenjam (tijdelijk uitverkocht)
Pruimen-sleedoornjam
Pruimen-aroniajam
Pruimenjam met rode chili
Pruimenjam met kaneel
Rabarberjam met citroen
Kweepeerstroop
Vlierbloesem-seringengelei
Seringengelei
Pompoenjam met citroen
Gele kornoeljejam
Vijgenjam (uitverkocht)
Courgettejam met citroen
Krentenjam

2018

Chutney € 3,50 - € 4,50 per pot
Pruimenchutney met balsamico
Pruimenchutney met ahornsiroop (uitverkocht)
Pittige tomatenchutney
Pompoenchutney
Appelchutney

Siroop/limonade € 4,95 per fles
Vlierbloesemsiroop
Acaciasiroop (uitverkocht)
Vlierbloesem-acaciasiroop (uitverkocht)

Streekmarkten

Met mijn homemade jams, chutney en siropen sta ik enkele keren per jaar op streekmarkten in Groningen en omgeving. Het heeft mijn voorkeur om op markten te staan waar homemade, biologische en regionale producten gewaardeerd worden. Zo sta ik onder andere op markten bij de Dierenweide Eelderbaan in Vinkhuizen, de Kruidhof in Buitenpost, de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen, de herfstfair bij de Paalkoepel in Haren en de Korremarkt in Groningen. Kom gezellig langs als je in de buurt bent. Bekijk de agenda voor actuele data.

Waar te koop

Mijn homemade jam is ook te koop op een aantal plekken in de stad Groningen.

Dierenweide Eelderbaan
Kornalijnlaan 7, 9743 JK Groningen
Bekijk de website van de Dierenweide

Werkwijze

Kwaliteit van de ingrediënten
Mijn homemade jams, chutneys en siropen maak ik graag met regionale, wild geplukte en biologische ingrediënten. Het assortiment is elk jaar verschillend. Dit is afhankelijk van het seizoen, de oogst en welke producten ik kan vinden. In mijn achtertuin staat een grote pruimenboom en mijn vrienden met een tuin weten inmiddels dat ik graag jam maak van hun (overvloedige) fruit. In een aantal jams verwerk ik wild geplukte ingrediënten. Dit pluk ik in minimale hoeveelheden en met veel respect voor de natuur, vogels en omgeving.

Gebruik van suiker
Alle homemade jams en chutneys zijn halfzoet. Dit betekent dat er, vergeleken met reguliere jam uit de winkel, half zoveel suiker gebruikt wordt. Ik gebruik op 1 kilo fruit 500 gram suiker in plaats van 1:1. In siroop is de verhouding wel 1:1, maar daar kun je zelf kiezen hoeveel water je aan de limonade toevoegt. De suiker die ik gebruik is biologisch gecertificeerd. Voor de smaak gebruik ik rietsuiker en kristalsuiker door elkaar. Rietsuiker heeft namelijk een behoorlijk sterke smaak en dat kan de overheersen in de jam. De suiker werkt als conserveringsmiddel. Halfzoete jam is tenminste houdbaar tot een jaar nadat het gemaakt is. Vandaar dat ik op het etiket de maakdatum vermeld.

Hergebruik potjes
Met dank aan vrienden en kennissen heb ik een enorme verzameling potjes om mijn jams en chutneys in te doen. Dit zijn gebruikte potjes die anders in de glasbak terecht zouden komen. Deze potjes kook ik met soda om ze gereed te maken voor hergebruik. Door het hergebruik van kostbare materialen en grondstoffen lever ik een bijdrage aan schoner milieu. Voor de siropen gebruik ik de beugelflesjes. Deze flessen zijn in leenbruik. Nadat je de siroop opgemaakt hebt kan je het flesje weer inleveren bij de supermarkt en ontvang je ook nog eens het statiegeld.