Pruimenchutney met balsamico

Sinds deze zomer weet ik wat die kleine rode en gele bessen in het parkje achter mijn huis zijn. Het zijn pruimen! Van de laatste lichting van deze pruimen heb ik een smaakvolle pruimenchutney met balsamico gemaakt. Heel erg lekker bij een stukje oude Remeker boerenkaas. In deze chutney heb balsamico azijn gebruikt, dat geeft een mooie diepe donkere kleur en heerlijke smaak.

Nodig voor 4 à 5 potjes:

2 kg pruimen
2 grote uien
250 ml balsamico azijn
750 gr suiker
1 zakje pectine (marmello)
1 el Keltisch zeezout
2 el geel mosterdzaad
1 el sambal
6 tenen knoflook
6 kruidnagels

Pruimenchutney met balsamico

Bereiding:

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 2 uur prutteltijd)
Ontpit de pruimen. Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook in grove plakjes. Doe de pruimen, uien, knoflook en alle kruiden bij elkaar in een pan met een dikke bodem. Verwarm totdat het vocht uit de pruimen komt. Laat het geheel enkele minuten pruttelen. Voeg dan suiker en azijn toe. Voeg de marmello toe wanneer de azijn warm is. Laat de chutney op zacht vuur ongeveer 2 uur pruttelen. Mag iets langer of korter. Af en toe roeren en let goed op dat de chutney niet aan de bodem vast koekt. Laat eventueel het deksel van de pan zodat de chutney nog meer indikt.

Maak de glazen potjes schoon met kokend water en soda. Vul de potjes met hete chutney, schroef het deksel goed vast en zet ze ondersteboven om af te koelen.