Persimmonjam

Persimmonjam is een winterjam bij uitstek. En om je vingers bij af te likken. Zo lekker! Persimmon is in Nederland beter bekend als Kaki of Sharonfruit. Het is een stevige helderoranje vrucht, die pas gegeten wordt als het vruchtvlees goed rijp en een beetje glazig is. Het is een exotische vrucht, maar vergis je niet. Het is geen zomervrucht, maar een typische wintervrucht. Boordevol vitamine C en verkrijgbaar in de maanden met een R in de naam. Een rijpe persimmon is super zoet en de smaak doet denken aan een grote sappige abrikoos, maar ook weer niet.

Nodig:

(voor ongeveer 6 potten jam)
800 gr rijpe persimmon (sharonfruit of kaki)
400 gr appel
600 gr suiker
100 ml water
150 ml rijstazijn (of een andere milde en smaakvolle azijn)
2 tl chilivlokken
1 zakje pectine

Verder nodig:
Soeppan (tenminste 2½ liter)
6 schone jampotjes

Bereiding:

Halveer de persimmon en verwijder de kroon. Snijd de halve vrucht in parten van ongeveer 1½ centimeter breed. Snijd deze parten vervolgens in zo dun mogelijke repen. Laat de schil zitten. Als je de vrucht rauw eet is de schil wat taai, maar in de jam is een beetje structuur juist wel lekker. Mits zo fijn gesneden als op de foto hieronder. Mochten er pitten in zitten verwijder deze dan. Snijd de appel in achtsten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in repen net als de persimmon.

Doe het fruit samen met het water en de azijn in de pan. Rijstazijn heeft een milde smaak die goed bij dit soort super zoet fruit past. Citroensap of een andere azijn mag ook. Als je van zoete jam houdt begin dan met 50 ml azijn en voeg naar smaak meer toe. Voeg ook naar eigen smaak en inzicht chilivlokken toe. Door de combinatie fruit, azijn, suiker en chili krijgt de jam een beetje zoetzure-flavor.

Laat het fruit ongeveer tien minuten in het vocht pruttelen. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel op zacht vuur nog een uur (of meer) pruttelen. Zorg dat de jampotjes schoon zijn. Los dan het zakje pectine op in suikerwater of siroop en voeg het bij het fruit. Laat je jam nog een paar minuten koken. Controleer of de jam dik genoeg is en vul de potten. Laat de vers gevulde potten omgekeerd afkoelen.

——————————————————————————————————————————————

Jamdesign

Ben je dol om jam? Maar dan vooral om op te eten? Ik sta met mijn jams af en toe op een markt en maak ook jam op bestelling. Afhankelijk van het seizoen en de vruchten die ik op voorraad heb kan ik een heerlijke jam voor je maken. Al mijn jams zijn halfzoet. Jam maken is relatief veel werk, daarom een minimale afname 10 potjes per soort. Neem contact met me op om jouw ideale jam te kunnen samenstellen. De kans is groot dat ik iets met Mirabelle (pruimen), sleedoorn, appels, persimmon of een andere fruit van het seizoen voor je kan maken. Ook leuk om cadeau te geven….