Pesto van paardebloemblad

Hoe maak je pesto van paardebloemblad? Traditionele Italiaanse pesto wordt gemaakt van basilicum, maar het is zeker een aanrader om pesto te maken van een ander kruid. Zo is het mogelijk om pesto te maken van diverse groene kruiden, zoals koriander, rucola en radijsblad. Maar ook van wilde kruiden, zoals daslook, look zonder look, zevenblad en paardebloem. Kies voor een smaakvolle pesto altijd een plant met zachte bladen, die een pittige of licht bittere smaak hebben.

pesto van paardebloemblad

Nodig voor ~100 gr pesto

1 grote teen knoflook
1 el tahin
1 el pompoenpitten
1 el appelazijn
60 ml olijfolie
½ tl zout
½ tl chilivlokken
50 gr paardebloemblad
20 gr Parmezaanse kaas

pesto van paardebloemblad

Bereiding

Bereidingstijd: 15 minuten
Gebruik bij voorkeur een hakmolen, die je ook voor noten zou gebruiken. Heb je die niet gebruik dan een staafmixer of blender. Pluk de paardebloembladen, was ze met koud water en dep ze droog met een theedoek. Doe de knoflook, tahin, pompoenpitten, kruiden, zout en azijn bij elkaar. Leg de gewassen paardebloembladen er bovenop. Giet de olijfolie er overheen. Hak het geheel enkele minuten tot er een pesto-achtig mengsel ontstaat. Voeg extra olijfolie toe wanneer de pesto te droog is. Stop even met hakken en schep de pesto met een eetlepel om. Hierdoor kan je goed zien of de pesto de juiste grofheid heeft en of er nog grote ongehakte bladen zijn. Voeg als laatste wat grof geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat voor vegan pesto de kaas eruit.

Proef de pesto. Smaakt het nog wat flauw, voeg dan wat extra zout of kaas toe. Wil je de pesto wat meer body geven, voeg dan wat extra azijn of citroensap toe. Wil je meer pit, voeg dan extra chilivlokken of knoflook toe. Let op met knoflook: de smaak van knoflook komt meestal pas na een tijdje goed naar voren. Daarom is het een goed idee om deze pesto met paardebloemblad een dag van te voren te maken, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Bewaartip: Doe de pesto in een schoon jampotje en bewaar het in de koelkast. Zo is het enkele dagen houdbaar. Wil je het langer bewaren, zorg dan dat de pesto onder een laagje olie komt te staan. Dan is het zeker een dag of tien houdbaar.

paardebloemblad