Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep is het gerecht bij uitstek voor deze koude winterse dagen (alleen in Noord Nederland, haha). Terwijl de kinderen voor de deur op de schaats staan, staat bij mij de erwtensoep op het fornuis te pruttelen. Deze vegetarische erwtensoep is lekker puur, vullend en zo klaar. Serveer de erwtensoep met een plakje roggebrood, belegd met roomboter en Friese boeren nagelkaas. Mmmmm heerlijk! Wellicht zijn het mijn Noord Nederlandse roots dat ik dit zo lekker vind.

Tip: maak de erwtensoep ‘s avonds en warm ‘m de volgende dag op. Dat komt de smaak ten goede.

Nodig voor 2 personen:

¼ knolselderij
1 kleine ui
1 kleine winterpeen
1 middelgrote aardappel
½ prei
1 bouillonblokje
100 gr groene spliterwten
½ tl steakpeper (grof gemalen zwarte peper)
1 tl komijn heel
1 el olijfolie of ghee
2 plakjes roggebrood (met roomboter en kaas)

Vegetarische erwtensoep

Bereiding:

Bereidingstijd: 15 minuten (45 minuten prutteltijd)
Verhit de olijfolie of ghee in een diepe pan. Snijd de ui in grove stukken en bak het glazig. Was het zand van de winterpeen. Snijd de peen in de lengte door en snijd het dan in dunne plakjes. Voeg toe aan de uien in de pan. Snijd de prei in ringen, was al het zand eruit en voeg het toe. Schil de aardappel en snijd het in blokjes van ongeveer een centimeter. Schil de knolselderij en snijd het vruchtvlees ook in kleine blokjes. Voeg nu ook de spliterwten en zoveel water toe dat de groente ruim onder water staat. Breng het geheel aan de kook. Voeg een verkruimeld bouillonblokje, steakpeper en komijn toe. Laat de soep ongeveer driekwartier onder af en toe roeren op zacht vuur pruttelen. Na driekwartier koken ontstaat er een dikke lobbige soep. Voeg eventueel wat extra water toe om de soep te verdunnen. Mocht je de groente in de soep nog te grof vinden zet er dan de staafmixer in. Enkele seconden is genoeg.

Serveer de soep met een plakje roggebrood (of een ander stevig brood) belegd met een dikke laag roomboter en een smaakvolle kaas, zoals boeren nagelkaas.