Wat doe jij met oude krentenbollen?

Breadpudding met krentenbollen

Breadpudding van krentenbollen

Auteur: Greendreamster
Maak van je oude krentenbollen een zoete lekkernij van voor bij de kofiie.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Oventijd 40 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Lokaal
Trefwoord Wildplukken
Porties 8 porties

Over dit recept

Misschien heb je ook wel eens een zak krentenbollen in huis die iets te lang heeft gelegen…. Ze zijn niet lekker meer om zo uit het vuistje te eten, maar wat kan je ermee? Mijn advies is om er breadpudding van te maken. Dit is een Britse lekkernij waarin oud brood wordt verwerkt. In een traditioneel breadpudding recept met gewoon brood zit behoorlijk wat suiker. Het leuke van krentenbollen is dat ze van zichzelf al erg zoet zijn, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen.
Tip: Snijd de breadpudding in mooie blokjes, leg ze op een klein schaaltje en giet er een beetje likeur of maple siroop overheen. Serveer de breadpudding bij een lekker kopje koffie of een dessertwijn.

Ingrediënten
  

  • 3 krentenbollen
  • 1 ei
  • 300 ml melk

Optioneel

  • 1 handje noten
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel berenklauwzaad poeder (gewone) of citroenrasp
  • 2 eetlepels maple siroop of likeur
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  • Scheur de krentenbollen in stukjes. Voeg de kruiden, noten en maplesiroop toe.
  • Gewone berenklauwzaden smaken citrusachtig en de geur doet denken aan cardamom. Let op: pluk alleen de zaden van de gewone berenklauw en niet van de reuzenberenklauw.
  • Klop het ei met de melk los en voeg het toe aan de stukjes krentenbol. Kneed met beide handen het vocht losjes door het brood. Zorg dat het goed vochtig is en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan. 
  • Giet het in een platte ovenschaal en bak het in ongeveer 40 minuten bruin. 
    Breadpudding met krentenbollen
  • Eet de breadpudding warm of koud. Strooi er eventueel vlak voor het serveren een klein beetje poedersuiker over.
    Breadpudding met krentenbollen

Wildplukwandeling

Wil je meer leren over hoe je eetbare wilde planten kan herkennen, oogsten en gebruik in de keuken? Ga eens mee met een wildplukwandeling. Voor meer informatie over wildplukwandelingen kijk op de website van Greendreamster.

https://greendreamster.nl/

Wildplukwandeling

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Bekijk activiteiten om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfstuitjes of neem dan contact met me op.

Foto: Kees van de Veen