Zelfgemaakte sandwich met avocado

Soms kan ik echt verlangen naar een zelfgemaakte sandwich met avocado. Het lijkt misschien veel werk en moeilijk, maar dat valt reuze mee. Het brood wordt namelijk niet gemaakt met gist, maar met bakingsoda. Hierdoor is er geen rijstijd. Nadeel is dat dit brood binnen 1 á 2 dagen opgegeten moet worden. Sodabrood wordt snel droog in vergelijking met gist- of desembrood.

Nodig voor een half broodje:

250 gr bloem*
200 ml water
1 tl bakingsoda
1 tl chilivlokken
½ tl komijn*
1 tl zeezout

Zelfgemaakt brood

Nodig voor 2 broodjes met avocado:

4 plakjes brood***
4 plakjes boerenkaas
1 rijpe avocado
4 zongedroogde tomaten
½ kleine ui
citroensap
kruidenzout

*biologisch gecertificeerd product
***zelfgemaakt

Bereiding:

Bereidingstijd: 15 minuten (+ 45 minuten oventijd)
Begin met het brood. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bakingsoda, het zout en de kruiden door de bloem. Voeg het water toe en meng met een vork tot er een plakkerig deeg ontstaat. Kneden is niet nodig! Neem een cakeblik en doe er een vel bakpapier in. Vouw in het midden van het cakeblik het bakpapier dicht, zodat je het blik kleiner maakt. Doe het deeg in de vorm en bak het brood ongeveer 40 minuten in de oven. Haal het brood uit de vorm, klop even op de onderkant. Klinkt het hol, dan is het brood klaar. Klinkt het dof laat het brood nog 5 minuten in de oven zonder vorm. Laat het brood afkoelen op een rooster of op de randen van het cakeblik.

Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een kom en sprenkel er enkele druppels citroensap overheen. Snipper de ui en snijd de zongedroogde tomaten in dunne repen. Voeg alles bij elkaar en meng goed. Plet eventueel de avocado nog een beetje. Breng op smaak met kruidenzout. Leg twee plakjes brood op twee borden. Beleg het met smaakvolle belegen of boerenkaas. Laat voor een vegan broodje de kaas weg. Verdeel de avocado rijkelijk over het brood. Serveer het tweede plakje er bovenop.

Zelfgemaakt brood met avocado