Tot mijn grote vreugde ontdekte mijn neus een oase met daslook in de stad. Tijdens een wandeling in het Noorderplantsoen in Groningen rook ik ineens een sterke knoflook-achtige geur. Ik keek op de grond en overal om mij heen zag ik het staan: daslook. Daslook groeit graag op vochtige schaduwrijke grond en is lekker in de salade, in een kruidenboter, als pesto en op een broodje met kaas.

Daslook op de rode lijst

Let op: daslook is in Nederland een beschermde plant. Plukken in het wild is officieel verboden. Gelukkig komt daslook steeds vaker voor en is het hopelijk binnenkort geen bedreigde soort meer.

Daslook in de stad
Daslook aan de waterkant in het Noorderplantsoen in Groningen.

Daslook in de stad
Daslook tussen de struiken in het Noorderplantsoen in Groningen. Dat zou een lekkere salade zijn, samen met het look-zonder-look en speenkruid dat op de voorgrond te zien is.

Een oceaan van daslook

Na mijn wandeling in het Noorderplantoen was ik heel erg blij met mijn ontdekking. Maar die werd helemaal overtroffen door wat ik bij het Sterrebos in Groningen aantrof. Een zee van daslook of beter gezegd een oceaan van daslook.

Daslook in de stad
Daslook in het Sterrebos in Groningen

Daslook in de stad
Kijk hier: een oceaan van daslook

Hier in Groningen hebben we in ieder geval daslook in overvloed en ik heb me moeten inhouden om niet een paar blaadjes te plukken.