Springrolls met aardappelvulling

Ga je ook wel eens naar zo’n feestje waar iedereen iets kookt en meeneemt? Neem dan gevulde springrolls mee. Zelf ben ik dol op aardappelvulling, maar je kan ook groente- of fetavulling gebruiken. Het is ook een hele goede bestemming voor de aardappels die van de vorige maaltijd overgebleven zijn.

Nodig voor 10 springrolls met aardappelvulling:

150 ml zonnebloemolie
10 bladen loempia- of filodeeg
5 middelgrote aardappelen
1 ui of een paar stengels bosui
½ tl rode pepervlokken
½ bouillonblokje
een scheutje (soya)melk
1 el zoetzure chilisaus

Bereiding:

Bereidingstijd: 45 minuten
Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar. Gebruik biologische aardappelen, zodat je de schil op kan eten. Giet de gekookte aardappel af en stamp ze met een scheutje melk of soyamelk (voor de vegan variant) tot een grove puree. Verkruimel het bouillonblokje, snipper de ui en meng het samen met de rode pepervlokken door de puree. Wees niet te zuinig met rode peper, anders is de smaak flauw.

Verhit de olie in een diepe pan. Let op dat het niet te heet wordt en de olie gaat walmen, Leg het loempiadeeg in ruitvorm voor je neer. Schep de vulling in het midden. Vouw de zijkanten dicht en rol het pakketje op. Maak het bovenste hoekje nat en plak de springrolls, net als een envelop, dicht.  Leg het pakketje met de dichtgevouwen kant naar beneden in de olie. Bak de springrolls in enkele minuten aan beide kanten bruin. Serveren met zoetzure chilisaus.