Venkel-wortelcake

Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in cake. Eigenlijk zijn alle ‘zoete’ groente, zoals wortels, bietjes, zoete bataat en knolvenkel geschikt voor cake.  En ook zo simpel. Maak een normaal cakebeslag, rasp de groente en schep het erdoor. Bakken en klaar! In deze cake heb ik in plaats van een gewone oranje wortel een paarse wortel uit de regenboogwortel-collectie gebruikt.

Nodig:

200 gr speltbloem
125 gr fijne rietsuiker
125 gr roomboter
4 eieren
1 kleine knolvenkel
1 (regenboog)wortel
2 tl bakpoeder
1 tl citroenrasp
½ tl zout

Verder nodig:

1 cakeblik
1 grove rasp

venkel-wortelcake

Bereiding:

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 40 minuten oventijd)
Verwarm de oven op 200 °C. Smelt de boter in een pannetje. Mix de zachte boter, zout, suiker en citroenrasp. Voeg één voor één de eieren toe en mix het tot een gladde massa. Voeg al mixend het bakpoeder en speltbloem toe. Rasp de wortel en venkel met een grove rasp en schep het door het beslag. Giet het beslag in een klein met boter ingevet bakblik. Bak de cake in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar. Serveren bij een lekkere espresso of een kopje thee.