Wilde kruidenboter

Wilde kruidenboter

Auteur: Greendreamster
Kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van het seizoen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Lokaal
Trefwoord Wildplukken
Porties 1 portie

Over dit recept

In het voorjaar maak ik graag kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van dat moment. De combinatie van de vier kruiden die ik gebruikt heb in deze wilde kruidenboter heb ik gekozen op basis van smaak. Om een lekkere kruidenboter te maken maak ik het liefst combinaties van kruiden met een lokige, kruidige en pittige smaak. Look zonder look, daslook en knoflook smaken lokig, hondsdraf smaakt kruidig, Pinksterbloemen en veldkers smaken pittig.
Als basis gebruik ik biologische roomboter. De goede kwaliteit van het basisproduct zal de smaak van het eindproduct ten goede komen. Ben je vegan of eet je geen zuivel van dierlijke oorsprong, gebruik dan een plantaardige basis. Een ander ingrediënt van hoge kwaliteit is het zout. In mijn kruidenboter gebruik ik een klein beetje zout, maar wel één van de beste kwaliteit: Fleur de Sel. Dit is een heel fijn en geurig zout, wat met de hand wordt gewonnen.

Ingrediënten
  

  • 100 gram roomboter (bio) op kamertemperatuur
  • 1 handje look zonder look blad en bloemen
  • 1 handje hondsdraf blad en bloemen
  • 1 handje pinksterbloemen  bloemen
  • 1 handje veldkers  blad en bloemen
  • 1 snufje zeezout
  • 1 teen knoflook of daslook

Bereiding
 

  • Haal de roomboter enkele uren voor de bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Pluk de eetbare wilde kruiden op een schone plek. Was de kruiden en dep ze voorzichtig droog.
    wilde kruidenboter ingrediënten
  • Snijd of knip de kruiden in smalle reepjes. Tip: bewaar een paar bloemen voor de garnering.
  • Meng de kruiden door de zachte boter.
  • Voeg eventueel een teen geperste knoflook toe. Wees alert bij het gebruik van knoflook. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de smaak van knoflook in de boter toe.
  • Proef de kruidenboter voordat je zout toevoegt. Voeg steeds een klein beetje zout toe en proef de boter. Net zo lang totdat de wilde kruidenboter de smaak heeft die je lekker vindt.
    Wilde kruidenboter

Wildplukwandeling

Wil je meer leren over hoe je eetbare wilde planten kan herkennen, oogsten en gebruik in de keuken? Ga eens mee met een wildplukwandeling. Voor meer informatie over wildplukwandelingen kijk op de website van Greendreamster.

https://greendreamster.nl/

Wildplukwandeling

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Bekijk de agenda om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfsuitjes of neem dan contact met me op.

Foto: Kees van de Veen