Wildplukken in het Stadspark van Groningen – Interview op RTV Noord

Sanne Scheltena
© Joyce Kranenborg/RTV Noord

Als je in het Groninger Stadspark iemand gebiologeerd langs planten ziet lopen, is de kans groot dat het Sanne Scheltena is. Ze somt klakkeloos op welke plantensoort je waar precies kunt vinden en of je die kunt eten of niet. Om anderen er ook op attent te maken, organiseert ze wildplukwandelingen waarbij deelnemers kunnen leren welke wilde planten eetbaar zijn.

Ook donderdagmiddag is Scheltena in het Stadspark te vinden. Terwijl ze een rondje door het park loopt, scant ze nauwkeurig de struiken waar ze langsloopt. 'Kijk, dit is een kliswortel, eigenlijk een vergeten groente', zegt ze. 'De wortel is eetbaar. Vooral in de winter van het eerste jaar, dan is-ie nog lekker sappig en dik. Het smaakt mild, een beetje zoals schorseneren.'

Beste van beide werelden

Iets verderop is het weer raak, al heeft gaat het ditmaal niet om een plant. 'Dit is een lijsterbes. Als je daar jam van maakt, dan is het een hele lekkere combinatie met brie of een ander stukje kaas.'
Scheltena is van kinds af aan al geïnteresseerd in planten, terwijl ze ook graag kookt. Het beste van beide werelden combineert ze dan ook graag. 'Ik heb ook biologie gestudeerd en heb me verdiept in geneeskrachtige kruiden. Het komt allemaal bij elkaar tijdens de kruidenwandelingen', legt ze uit.

'Dit is ook een interessante plant: zevenblad', gaat Scheltena enthousiast verder. 'Zevenblad is kruidig en smaakt een beetje naar peterselie of selderij. Eigenlijk een beetje ertussenin. Ik gebruik 'm als kruid, maar je kunt ook eten als spinazie in soepen, in kruidenboters. Echt een hele leuke plant.'

Giftig of eetbaar?

Het Stadspark heeft volgens haar meer geheimen dan menigeen denkt als het aankomt op eetbare planten. 'Er zijn heel veel paadjes waar eigenlijk niemand komt of ooit geweest is, en daar groeien heel veel planten. Heel veel eetbare planten, dicht bij elkaar. Je kunt zo veel eten uit de natuur, maar je moet goed weten welke planten giftig zijn en welke eetbaar.'

Scheltena steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken als ze iets nieuws of bijzonders heeft gespot. 'Ik spring soms zelfs van m'n fiets als ik ergens een eetbare plant zie die ik heel lekker of bijzonder vind', lacht ze.
'Wat ik vanavond ga eten? Ik denk dat ik iets met brandnetelzaadjes ga doen. Die ga ik roosteren in de plan, dan komt die geur helemaal vrij. De zaadjes doe ik dan in een salade of eet ik met een beetje feta. Ik heb er nu al zin in.'

Live in de uitzending bij Karel op Noord

Luister hieronder het fragment.