Wildplukken: Look zonder look

Het is geen wilde grap. Je kunt het wildplukken: look zonder look bestaat echt! Het lijkt een gewone bodembedekker, een bermkruid, een plantje waar je voorbij loopt als je het niet kent. In het vroege voorjaar is look zonder look langs de paden en wegen te vinden. Het bijzondere aan look zonder look is dat het smaakt naar look, maar dat het in de verste verte geen familie is van de echte looksoorten als knoflook en bieslook. Het is een kruisbloemige, net als broccoli, radijs en waterkers. Kruisbloemige planten bevatten vitamine C en K, kalium, calcium, ijzer en foliumzuur en schijnen het immuunsysteem positief te stimuleren.

De specifieke looksmaak komt pas vrij als het plantje gekneusd wordt en als je het opeet heeft het een iets pittige die doet denken aan mosterd. Niet voor niets wordt dit plantje in het Engels dan ook garlic mustard genoemd. Dit is wat er gezegd wordt over dit onkruid: if you can't beat it, eat it.

Look zonder look

Look zonder look is lekker in een salade, in een groene pesto, gestoofd of gesmoord, door de pasta(saus), in een kruidenboter en in de soep. Let op: als je look zonder look verwarmt verliest het die lekkere looksmaak.

Eettip:

Crackers met oude kaas en look zonder look

Nodig:
2 volkoren crackers
4 plakjes oude kaas
10 blaadjes look zonder look

Cracker met kaas en look zonder look
Wildplukregels

Iedereen kan wildplukken, maar er zijn wel een aantal ongeschreven regels.

  • Pluk en eet nooit iets wat je niet kent. Bij twijfel ga de plant eerst determineren of neem een ervaren wildplukker mee.
  • Pluk nooit meer dan je nodig hebt.  Laat de rest voor morgen of voor andere plukkers en wilde dieren.
  • Pluk niet zonder toestemming in privé tuinen.
  • Bescherm je eigen pluklocatie. Houd je locatie schoon, maak niets kapot en pluk niet alles weg.

Wildplukwandeling

Mijn naam is Sanne Scheltena en ik ben wildplukgids. Als ik om me heen kijk zie ik overal eetbare planten. Het is mijn missie om de vergeten kennis van eetbare wilde planten te delen.

Bekijk activiteiten om deel te nemen aan een wildplukwandeling. Wil je op een andere datum en heb je zelf een groep kijk dan bij bedrijfstuitjes of neem dan contact met me op.

Foto: Kees van de Veen