Sleedoornpruimenjamtijd

Over sleedoorn

Het najaar is sleedoornpruimenjamtijd, de tijd om sleedoorn te plukken. Het zijn kleine paars-zwarte bessen die bijna op de tak groeien. Heel herkenbaar, als je ze eenmaal weet te herkennen. Sleedoorn is familie van pruimen en ze ook wel sleepruimen genoemd worden. De vruchten zijn rauw nogal zuur en wrang, vandaar dat er vaak jam of sap met een prachtige diep paarse kleur van gemaakt wordt. De smaak is intens, vol en fruitig. Het lijkt in niets op wat je ooit geproefd hebt. Door te wachten op nachtvorst of ze een nacht in de vriezer te doen worden ze zoeter. Lekker voor de winter, want sleedoorn zou goed voor je weerstand.

Sleedoornjam proeven?

Ben je benieuwd naar sleedoornjam? Een potje jam kan je kopen wanneer ik op de markt sta.

sleedoornjam

Workshops met sleedoorn

Wildpluk fietstocht
Zaterdag 29 oktober van 11:00 tot 13:00 uur. Verzamelen bij de hoofdingang van het UMCG.

Ben je benieuwd wat er in deze tijd van het jaar nog te vinden is? Kijk om je heen en zie alles wat eetbaar is. Ook in de stad. Samen gaan we op zoek naar noten, fruit, kruiden en andere eetbare wilde planten van dit seizoen. We gaan ongeveer twee uur fietsen langs de groene delen van de stad Groningen. Af en toe zullen we de fiets parkeren om een park of wegberm in te duiken, dus draag stevige schoenen. Neem een paar zakjes of bakjes mee als je de gevonden oogst mee naar huis wilt nemen. Kom met de fiets.

sleedoorn

Workshop jam maken met wildpluk-fruit
Zaterdag 19 november van 13:00 tot 16:00 uur.

De workshop duurt ongeveer drie uur. In deze drie uur gaan we in groepjes van twee personen jam maken, in potjes doen en etiketten maken. Dit wordt gevolgd door een gezamenlijke proeverij waarbij we, naast een aantal wildpluk snacks, het resultaat gaan proeven. Ondertussen is er genoeg tijd om al je vragen te stellen. Je eigengemaakte jam krijg je natuurlijk mee naar huis.

Workshop jam maken