Heel lang ben ik al op zoek naar een goed recept voor een vegetarische terrine. Het blijkt een grote uitdaging om een vegetarische terrine te maken die er niet alleen mooi uitziet, maar waar ook mooie plakjes van te snijden zijn. De traditionele terrine van paté is goed stevig en de plakjes zijn compact. Deze vegetarische terrine heb ik gemaakt met gekookte rode biet, avocado, rucola en kruidenkaas. Qua smaakcombinatie top! Maar qua structuur niet helemaal perfect. De rucola in het midden zorgde ervoor dat het geheel onstabiel was en zodra ik het mes er in zette begon te schuiven. De volgende keer zou ik misschien wat roomkaas door de rucola doen, zodat die laag lekker blijft plakken.

Nodig:

400 gr gekookte bieten*
100 gr kruiden roomkaas
1 rijpe avocado*
1 handje rucola**
1 kleine paprika*
2 gekookte aardappelen*
4 el chutney***
3 plakjes roggebrood
citroensap

Overige benodigdheden:

1 cakeblik
verzwaring (zakje zuurkool, droge bonen of rijst)
1 vel bakpapier

*biologisch gecertificeerd product
**wild product
***zelfgemaakt product

Vegetarische terrine met bietjes

Bereiding:

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 12 uur rusttijd)
Leg een vel bakpapier in het cakeblik. Snijd de gekookte bieten in dunne plakken. Bedek de bodem en zijkanten van het cakeblik met de plakjes biet. Gebruik niet alles, bewaar een deel voor een volgende laag. Verdeel een laag roomkaas gelijkmatig over de bietjes. Halveer de avocado en verwijder de pit. Leg de halve avocado de palm van je hand en snijd gelijkmatige reepjes. Doordat je de avocado in je hand hebt kun je goed voelen wanneer je (net niet) door de schil gaat. Verdeel de avocado over de roomkaas.Verdeel de rucola over de laag met avocado. Prak de gekookte aardappelen en snijd de paprika in kleine stukjes. Verdeel het over de rucola. Voeg nog een laag gekookte bietjes toe. Verdeel dan ongeveer vier eetlepels pittige chutney over de bietjes. Snijd de roggebrood op maat en dek het geheel af. Druk lichtjes aan. Bedek de bovenkant met iets zwaars, zoals een zakje zuurkool, droge bonen of rijst. Laat de terrine een nacht in de koelkast staan. Snijd de terrine volgende dag met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 cm.