Recepten

  Tamme kastanjepuree zoet 200 gr tamme kastanjes (gekookt en gepeld)2-3 el kokosolie2 el honingzout Kook de tamme kastanjes in ongeveer 45 minuten gaarLaat ze Lees meer >>
Haverkoeken met eikelmeel 2 el kokosolie (op kamertemperatuur)75 gr suiker1 ei1 banaan1 tl koekkruiden (of kaneel)1 el gedroogde mandarijnschillenpoederzout130 gr tarwebloem180 gr havermout1 handje rozijnen5 Lees meer >>
  Wilde kruidenpesto koekjes 250 gr kokosolie/roomboter (op kamertemperatuur)250 gr tarwebloem75 gr wilde kruidenpesto ((zie recept))zout ((zo nodig)) Meng de kokosolie met de wilde kruidenpestoVoeg Lees meer >>
wilde kruidenboter ingrediënten
Wilde kruidenboter Kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van het seizoen. 100 gram roomboter (bio) (op kamertemperatuur)1 handje look zonder look (blad en bloemen)1 Lees meer >>
Het is weer tijd om siroop te maken. Vorige week heb ik een brandnetel-moerasspireasiroop gemaakt, deze week zit paardebloemen-rozemarijnsiroop in de pan en straks in Lees meer >>
Persimmonjam is een winterjam bij uitstek. En om je vingers bij af te likken. Zo lekker! Persimmon is in Nederland beter bekend als Kaki of Lees meer >>
Oude pepernoten en krentenbollen
Even opgeruimd na de Sinterklaas en ik vond nog wat pepernoten en dergelijke. Gooi dit niet weg, maar maak breadpudding van pepernoten, speculaas en krentenbollen. In Lees meer >>
Bananencake3
Wat doe jij met bruine bananen? Weggooien? Nee, nooit doen! Voor een bananencake geldt: Hoe bruiner de bananen hoe beter. Bananencake is niet moeilijk om te maken. En Lees meer >>
Deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel
Deze keer een bijzonder recept om zelf deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel te maken. Mijn hele volwassen leven ben ik al op zoek Lees meer >>
Risotto met champs en zelfgemaakte pesto
Deze risotto met champs en zelfgemaakte pesto van paardebloemblad is een beetje Italiaans en een beetje Nederlands tegelijk. Gebruik voor risotto het liefst een Italiaanse rijstsoort Lees meer >>
pesto van paardebloemblad
Hoe maak je pesto van paardebloemblad? Traditionele Italiaanse pesto wordt gemaakt van basilicum, maar het is zeker een aanrader om pesto te maken van een ander Lees meer >>
Wilde salade
Zodra de eerste groene onkruiden boven de grond komen is het eigenlijk niet meer nodig om sla in de winkel te kopen. Ga naar buiten Lees meer >>
Gestoofde aubergine
Geïnspireerd op de Siciliaanse caponata maken we vandaag een heerlijke gestoofde aubergine salade. Dit recept met aubergine is super lekker en erg makkelijk te maken. Lees meer >>
Look zonder look
Het is geen wilde grap. Je kunt het wildplukken: look zonder look bestaat echt! Het lijkt een gewone bodembedekker, een bermkruid, een plantje waar je Lees meer >>
Groene koolsalade met appel en Oost-Indische kers
Groene kool hoeft niet per se warm gegeten te worden. Maak er bijvoorbeeld een groene koolsalade met appel en rozijnen van. Gebruik voor de salade alleen het Lees meer >>
Posteleinsalade met brie
Deze winterposteleinsalade met brie, puntpaprika, sjalot en aardbei is fris en knapperig. In het vroege voorjaar is winterpostelein een heerlijke bladgroente om een salade van Lees meer >>
Koolrabisalade met appel en koriander
Ben je nieuwsgierig naar de smaak van koolrabi en zoek je een lekker recept? Maak dan deze koolrabisalade met appel en koriander. Koolrabi kan zowel Lees meer >>
Groene kool is niet alleen een hele mooie kool, het leent zich ook voor mooie gerechten. Groene kool is typisch zo'n product dat blijft liggen Lees meer >>
Met deze vegetarische rode uientaart maak je zeker vrienden. Het is een hartige taart met ui die niet moeilijk is om te maken en ook Lees meer >>
Dit recept met spitskool is een all times favorite van mij. Er zijn dagen dat ik geen zin heb in pasta, rijst, couscous of andere Lees meer >>
Vegetarische groentestoofpot met bruine linzen
Op een koude winterdag is deze vegetarische groentestoofpot met bruine linzen een heerlijk verwarmende maaltijd. Dit éénpansgerecht maak je zo klaar, maar het is misschien wel Lees meer >>
Zelfgemaakt brood met avocado
Soms kan ik echt verlangen naar een zelfgemaakte sandwich met avocado. Het lijkt misschien veel werk en moeilijk, maar dat valt reuze mee. Het brood wordt namelijk Lees meer >>
Vegetarische preistamp
In mijn winterse comfortfood top10 staat ook deze vegetarische preistamp. Snijd de aardappelen in stukken om ze te koken. Laat de schil vooral zitten. Het zit Lees meer >>
Havermoutsmoothie met mango
Deze havermoutsmoothie met mango is fris en vullend tegelijk. De havermout en banaan in de smoothie geven een voldaan gevoel en het geeft genoeg energie om Lees meer >>
Havermoutsmoothie met framboos
Deze havermoutsmoothie met framboos is niet alleen heel erg lekker, maar geeft ook een goede start van de dag. Het is een vullend ontbijt en geeft Lees meer >>
Geroosterde paprika
In Mediterrane landen zijn paprika's in overvloed en is het heel normaal om zelf geroosterde paprika's te maken. Hier in Nederland is het niet zo Lees meer >>
Vegetarische erwtensoep
Vegetarische erwtensoep is het gerecht bij uitstek voor deze koude winterse dagen (alleen in Noord Nederland, haha). Terwijl de kinderen voor de deur op de Lees meer >>
Vegetarische terrine met bietjes
Heel lang ben ik al op zoek naar een goed recept voor een vegetarische terrine. Het blijkt een grote uitdaging om een vegetarische terrine te Lees meer >>
Lauwwarme couscous salade met witlof en halloumi
Wat is er nou lekkerder dan een lauwwarme couscous salade? De geraspte wortel en witlof zorgen voor een frisse knapperige bite. De gebakken halloumi en Lees meer >>
couscous salade met tuinkruiden
Zolang het najaar qua temperatuur zacht is zijn er diverse tuin- en onkruiden te plukken. Van de Oost-Indische kers eet ik zowel de bloemen als Lees meer >>
Italiaanse bol met halloumi en oost indische kers
De tuin staat vol met lekkere eetbare tuin- en onkruiden. Zelf ben ik dol op Oost-Indische kers. En ik heb recent ontdekt dat niet alleen Lees meer >>
Pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn
Als je de smaak voor het chutney maken te pakken heb kan je allerlei varianten maken, zoals een pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn. Een grote zak Lees meer >>
Pruimenchutney met balsamico
Sinds deze zomer weet ik wat die kleine rode en gele bessen in het parkje achter mijn huis zijn. Het zijn pruimen! Van de laatste Lees meer >>
Groentestoofpotje
Het is najaar is echt een tijd voor een lekker verwarmend en vegetarisch stoofpotje. Ik ben er dol op, boordevol groente en wortels van het seizoen. Tip: Lees meer >>
Koude rode bietensalade
Krijg je onverwacht bezoek of ga je naar een BYO feestje en moet je iets zelfgemaakt meenemen? Maak dan deze rode bietensalade met producten die Lees meer >>
Risottokoekjes
Heb je nog een kliekje risotto over van de vorige dag? Maak er dan krokante risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal van. Gebruik het liefst volledig (af)gekoelde Lees meer >>
Risotto met sperziebonen en zeekraal
Risotto maken wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Bij mij staat risotto in de comfortfood top 10. Gebruik altijd goede Italiaanse risottorijst, met een mooie Lees meer >>
Bloemkool-eicurry met rijst
Bloemkool eicurry met rijst is een heerlijke variant op kipcurry. Elke vegetariër heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je bij vrienden of familie gaat eten en dat Lees meer >>
Noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu
Deze noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu is werkelijk verrukkelijk! Neem een zoete sappige mango met het scherpe van een bosuitje, het zoute Lees meer >>
Noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu
Een noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu is lekker als lunch, bijgerecht of in een bakje mee naar je werk. Ik heb hier Lees meer >>
Wortel-tomaatsalade met zeekraal
Voor een lekkere salade is weinig nodig.  Kijk wat je in huis hebt en meng alles door elkaar. De basis van deze salade zijn de Lees meer >>
Romige preisoep
Deze romige preisoep is lekker om als lunch, voorgerecht of gemakkelijke maaltijd te eten. De soep is romig en toch 100% vegan. Het geheim van Lees meer >>
lemon cheesecake
Waar ik echt van kan genieten is een ovenheerlijke lemon cheesecake. En dan het liefst New York style, met citroen en langzaam in de oven gegaard. Lees meer >>
fruitsalade met geitenbrie en zeekraal
In mijn smaakbeleving zijn zoet en hartig een hemelse combinatie. Vandaar deze fruitsalade met geitenbrie en zeekraal. Het zoet van het fruit heb ik versterkt met Lees meer >>
pasta met bloemkoolsaus en zeekraal
Pasta en bloemkool: qua kleur en vorm zou ik ze nooit samen op een bord bedenken, maar op één of andere manier gaan ze qua Lees meer >>
pasta met courgette en zeekraal
Less is more! Maak een simpele zomerse pasta met courgette en zeekraal. Simpel, smaakvol, vega(n) en erg lekker. Nodig voor 2 personen: 200 gr volkoren- Lees meer >>
zeekraal
Het is een bijzondere groente: Nederlandse zeekraal. Het smaakt knapperig, fris en zoutig. Zeekraal is een zoutminnende plant en groeit het liefst aan dicht aan de Lees meer >>
Springrolls met feta en rucolavulling
Springrolls met feta en rucolavulling is een smaakvolle Mediterrane variant op dit Aziatische gerecht. Leuk om te serveren als bijgerecht op een feestje of om Lees meer >>
Springrolls met aardappelvulling
Ga je ook wel eens naar zo'n feestje waar iedereen iets kookt en meeneemt? Neem dan gevulde springrolls mee. Zelf ben ik dol op aardappelvulling, Lees meer >>
Gegrilde groente met Bermuda burger
Wanneer ik met eten gemakkelijk en toch gezond wil doen, dan doe ik mijn (elektrische) grill aan, kijk ik in mijn koelkast en gooi ik Lees meer >>
Fruitsalade met nectarine, kiwi & krenten
Fruitsalade met nectarine, kiwi en krenten Maak een smaakvolle fruitsalade met een combinatie van zacht fruit en eetbare wilde bessen. 1 nectarine1 kiwi1 handje wilde Lees meer >>
Gevulde tomaat met verse bieslook
Nu er weer volop Nederlandse tomaten verkrijgbaar zijn is het lekker en betaalbaar om er allerlei (bij)gerechten van te maken. Eén van mijn favorieten is Lees meer >>
Iced coffee classic
Het ultieme zomerse vakantiedrankje is voor mij toch wel een zelfgemaakte iced coffee classic. Het doet me denken aan die heerlijke vakanties in Griekenland en Italië. Lees meer >>
Iced tea vlierbloesemsiroop en citroenmelisse
Met dit warme weer drink ik graag zelfgemaakte iced tea  van vlierbloesem & citroenmelisse. Deze ijsthee heb ik gemaakt met verse citroenmelisse en vlierbloesemsiroop. Maak het Lees meer >>
aardbeiensmoothie met citroenmelisse
Zijn het de aardbeien die deze smoothie zo lekker maken? Of is het de combinatie van zomerse en verse ingrediënten die de smaak en structuur Lees meer >>
couscoussalade met citroenmelisse
Verse citroenmelisse is voor mij echt zomer. De frisgroene, zachte en harige blaadjes schreeuwen: ruik mij, pluk mij, eet mij! Wanneer ik citroenmelisse zie kan Lees meer >>
Thee met citroenmelisse en munt
In het kader van de eetbare stad, in combinatie met mijn interesse in alles wat eetbaar is, zie ik overal om me heen eetbare planten. In Lees meer >>
Avocado yoghurtdip
Deze avocado-yoghurtdip is natuurlijk een variant op de beroemde Mexicaanse guacamole. Gebruik altijd een rijpe avocado voor dit gerecht. Een avocado is rijp wanneer je Lees meer >>
Koude rode bietensalade met koriander
Zomers, gezond en gemakkelijk! Maak in een paar minuten tijd een koude bietensalade met koriander. Lekker als gezonde lunch, op een (stok)broodje of als bijgerecht. Lees meer >>
Venkel-wortelcake
Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in Lees meer >>
appelkruimelkoek
In een half uur een lekkere zelfgemaakte koek op tafel? Probeer deze appelkruimelkoek met kiwi eens te maken. Deze koek is gemaakt met appel en kiwi, Lees meer >>
Linzen-aardappelsoep
Linzensoep is voor mij de koning onder de soepen. Op vele verschillende manieren te bereiden en op alle momenten te eten. Linzen-aardappelsoep is zo lekker Lees meer >>
Avocado salade
Maak een smaakvol en gemakkelijk bijgerechtje: avocado salade. Gebruik hiervoor altijd een rijpe avocado, omdat het vruchtvlees boterzacht is. Mijn favoriete avocado is de Hass avocado. Deze Lees meer >>
vegetarische zuurkoolsoep
Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep Lees meer >>
Sigara börek met geitenfeta
Dit Turkse bijgerecht is gemakkelijk te maken en altijd een succes op een verjaardagsfeestje of borrel. Gebruik het liefst goede, dure geiten- of schapenfeta. Het Lees meer >>
Banaan-havermoutkoek
Krijg je onverwacht bezoek en wil je toch iets zoets serveren? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Of wil je afkicken van gewone koekjes met Lees meer >>
Witlof ovenschotel
Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree Lees meer >>
Spinazie-smoothie
Het geheim van een lekkere frisse spinazie smoothie is de kwaliteit en verhouding van de ingrediënten. Neem altijd verse en smaakvolle producten om je groene smoothie mee te Lees meer >>
pompoen-venkeltaart
Deze pompoen-venkeltaart is niet zomaar een quiche. Zelf ben ik niet zo dol op de eiersmaak die veel quiches hebben. Misschien herken je dat wel. Lees meer >>
Appelcompote met incabessen
Maak een frisse appelcompote met licht zure incabessen! De zacht geworden incabessen zijn net kleine smaakbommetjes in de toch al zo smaakvolle appelmoes. En mijn Lees meer >>
Een bloedrode vitamineshot
Vers sap van bloedrode sinaasappelen? Inderdaad! Sinaasappelen zijn niet altijd geel of oranje van binnen. Wist je dat ze ook oranjerood, bloedrood tot bijna zwart van Lees meer >>
Bietjes-chococake
Een cake met rode bieten.....? Onderschat vooral niet hoe lekker gekookte rode bieten in een cake zijn en dan heb ik het nog niet eens Lees meer >>
Guacamole for love
Verras je geliefde op Valentijnsdag, of elke andere bijzondere dag die met je geliefde wilt delen, met een originele variant op een bekend recept. Hoe Lees meer >>
Baby spinaziesalade
Maak een frisse salade van jonge bladspinazie. Er zijn vele variaties mogelijk. Kijk gewoon even wat je in de koelkast hebt. Ik heb de salade Lees meer >>
Breadpudding van krentenbollen Maak van je oude krentenbollen een zoete lekkernij van voor bij de kofiie. 3 krentenbollen1 ei300 ml melkOptioneel1 handje noten1/2 theelepel kaneel1/2 Lees meer >>
Posteleinsalade met buffelmozzarella
Winterpostelein vind ik één van de lekkerste winterbladgroente die er is. Zo zacht en fris van smaak. Zolang het niet vriest is het de hele winter Lees meer >>
Gevulde eitjes
Gevulde eitjes met verse oregano zijn één van mijn favoriete bijgerechten. Niet alleen omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat je steeds andere ingrediënten Lees meer >>
Deze vegetarische  ovenschotel met groente is geïnspireerd op de gloeiend hete ovenschotels die ik in Turkije gegeten heb. Het is een ovenschotel die rijkelijk gevuld is Lees meer >>
Risotto staat in mijn top 10 van comfortfood. Ik maak 'm steeds een beetje anders door de groente die ik in huis heb. Dus deze Lees meer >>