Wilde kruidenboter
In het voorjaar maak ik graag kruidenboter van de heerlijke eetbare wilde kruiden van dat moment. De combinatie van de vier kruiden die ik gebruikt heb in deze wilde kruidenboter
Paardebloemen-rozemarijnsiroop
Het is weer tijd om siroop te maken. Vorige week heb ik een brandnetel-moerasspireasiroop gemaakt, deze week zit paardebloemen-rozemarijnsiroop in de pan en straks in mei maak ik weer vlierbloesemsiroop.
Persimmonjam
Persimmonjam is een winterjam bij uitstek. En om je vingers bij af te likken. Zo lekker! Persimmon is in Nederland beter bekend als Kaki of Sharonfruit. Het is een stevige
Oude pepernoten en krentenbollen
Breadpudding van pepernoten en krentenbollen
Even opgeruimd na de Sinterklaas en ik vond nog wat pepernoten en dergelijke. Gooi dit niet weg, maar maak breadpudding van pepernoten, speculaas en krentenbollen. In een traditionele breadpudding met gewoon
Bananencake3
Bananencake
Wat doe jij met bruine bananen? Weggooien? Nee, nooit doen! Voor een bananencake geldt: Hoe bruiner de bananen hoe beter. Bananencake is niet moeilijk om te maken. En als je je aan de
Deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel
Deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel
Deze keer een bijzonder recept om zelf deodorant van kokosolie, baking soda en lavendel te maken. Mijn hele volwassen leven ben ik al op zoek geweest naar een goed werkende
Risotto met champs en zelfgemaakte pesto
Risotto met champs en zelfgemaakte pesto
Deze risotto met champs en zelfgemaakte pesto van paardebloemblad is een beetje Italiaans en een beetje Nederlands tegelijk. Gebruik voor risotto het liefst een Italiaanse rijstsoort met een stevige ronde korrel.
pesto van paardebloemblad
Pesto van paardebloemblad
Hoe maak je pesto van paardebloemblad? Traditionele Italiaanse pesto wordt gemaakt van basilicum, maar het is zeker een aanrader om pesto te maken van een ander kruid. Zo is het mogelijk
Wilde salade
Voorjaarssalade wildpluk
Zodra de eerste groene onkruiden boven de grond komen is het eigenlijk niet meer nodig om sla in de winkel te kopen. Ga naar buiten en pluk een heerlijke wildpluk
Gestoofde aubergine
Gestoofde aubergine salade
Geïnspireerd op de Siciliaanse caponata maken we vandaag een heerlijke gestoofde aubergine salade. Dit recept met aubergine is super lekker en erg makkelijk te maken. Het is een typisch bijgerecht
Look zonder look
Wildplukken: Look zonder look
Het is geen wilde grap. Je kunt het wildplukken: look zonder look bestaat echt! Het lijkt een gewone bodembedekker, een bermkruid, een plantje waar je voorbij loopt als je het
Groene koolsalade met appel en Oost-Indische kers
Groene koolsalade met appel en rozijnen
Groene kool hoeft niet per se warm gegeten te worden. Maak er bijvoorbeeld een groene koolsalade met appel en rozijnen van. Gebruik voor de salade alleen het binnenste lichtgroene blad. Dat is
Posteleinsalade met brie
Winterposteleinsalade met brie
Deze winterposteleinsalade met brie, puntpaprika, sjalot en aardbei is fris en knapperig. In het vroege voorjaar is winterpostelein een heerlijke bladgroente om een salade van te maken. Winterpostelein heeft een
Koolrabisalade met appel en koriander
Koolrabisalade met appel en koriander
Ben je nieuwsgierig naar de smaak van koolrabi en zoek je een lekker recept? Maak dan deze koolrabisalade met appel en koriander. Koolrabi kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.
Vegetarische koolrolletjes
Groene kool is niet alleen een hele mooie kool, het leent zich ook voor mooie gerechten. Groene kool is typisch zo’n product dat blijft liggen omdat je niet precies weet
Vegetarische rode uientaart
Met deze vegetarische rode uientaart maak je zeker vrienden. Het is een hartige taart met ui die niet moeilijk is om te maken en ook nog eens super lekker smaakt.
Spitskool met falafelballetjes en pindasaus
Dit recept met spitskool is een all times favorite van mij. Er zijn dagen dat ik geen zin heb in pasta, rijst, couscous of andere granen. Dan maak ik graag
Vegetarische groentestoofpot met bruine linzen
Vegetarische groentestoofpot met bruine linzen
Op een koude winterdag is deze vegetarische groentestoofpot met bruine linzen een heerlijk verwarmende maaltijd. Dit éénpansgerecht maak je zo klaar, maar het is misschien wel lekkerder om het een dag dag
Zelfgemaakt brood met avocado
Zelfgemaakte sandwich met avocado
Soms kan ik echt verlangen naar een zelfgemaakte sandwich met avocado. Het lijkt misschien veel werk en moeilijk, maar dat valt reuze mee. Het brood wordt namelijk niet gemaakt met gist, maar
Vegetarische preistamp
Vegetarische preistamp
In mijn winterse comfortfood top10 staat ook deze vegetarische preistamp. Snijd de aardappelen in stukken om ze te koken. Laat de schil vooral zitten. Het zit niet alleen vol met voedingstoffen,
Havermoutsmoothie met mango
Havermoutsmoothie met mango
Deze havermoutsmoothie met mango is fris en vullend tegelijk. De havermout en banaan in de smoothie geven een voldaan gevoel en het geeft genoeg energie om in ieder geval enkele uren
Havermoutsmoothie met framboos
Havermoutsmoothie met framboos
Deze havermoutsmoothie met framboos is niet alleen heel erg lekker, maar geeft ook een goede start van de dag. Het is een vullend ontbijt en geeft tot uren daarna energie. Zelf
Geroosterde paprika
Geroosterde paprika
In Mediterrane landen zijn paprika’s in overvloed en is het heel normaal om zelf geroosterde paprika’s te maken. Hier in Nederland is het niet zo gewoon, maar waarom niet eigenlijk?
Vegetarische erwtensoep
Vegetarische erwtensoep
Vegetarische erwtensoep is het gerecht bij uitstek voor deze koude winterse dagen (alleen in Noord Nederland, haha). Terwijl de kinderen voor de deur op de schaats staan, staat bij mij
Vegetarische terrine met bietjes
Vegetarische terrine van rode bietjes
Heel lang ben ik al op zoek naar een goed recept voor een vegetarische terrine. Het blijkt een grote uitdaging om een vegetarische terrine te maken die er niet alleen
Lauwwarme couscous salade met witlof en halloumi
Lauwwarme couscous salade met witlof en halloumi
Wat is er nou lekkerder dan een lauwwarme couscous salade? De geraspte wortel en witlof zorgen voor een frisse knapperige bite. De gebakken halloumi en zongedroogde tomaten zorgen voor de
couscous salade met tuinkruiden
Couscous salade met tuinkruiden
Zolang het najaar qua temperatuur zacht is zijn er diverse tuin- en onkruiden te plukken. Van de Oost-Indische kers eet ik zowel de bloemen als de bladen, van zevenblad eet
Italiaanse bol met halloumi en oost indische kers
Italiaanse bol met halloumi en Oost-Indische kers
De tuin staat vol met lekkere eetbare tuin- en onkruiden. Zelf ben ik dol op Oost-Indische kers. En ik heb recent ontdekt dat niet alleen de bloemen, maar ook het
Pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn
Pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn
Als je de smaak voor het chutney maken te pakken heb kan je allerlei varianten maken, zoals een pruimenchutney met rozemarijn en witte wijnazijn. Een grote zak Reine Victoria pruimen die ik
Pruimenchutney met balsamico
Pruimenchutney met balsamico
Sinds deze zomer weet ik wat die kleine rode en gele bessen in het parkje achter mijn huis zijn. Het zijn pruimen! Van de laatste lichting van deze pruimen heb
Groentestoofpotje
Groentestoofpotje met aardappel, wortel, champs, ui en paprika
Het is najaar is echt een tijd voor een lekker verwarmend en vegetarisch stoofpotje. Ik ben er dol op, boordevol groente en wortels van het seizoen. Tip: gebruik een klein beetje azijn
Koude rode bietensalade
Koude rode bietensalade met rucola, geitenkaas en gemengde bonen
Krijg je onverwacht bezoek of ga je naar een BYO feestje en moet je iets zelfgemaakt meenemen? Maak dan deze rode bietensalade met producten die je in huis hebt. Neem
Risottokoekjes
Risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal
Heb je nog een kliekje risotto over van de vorige dag? Maak er dan krokante risottokoekjes met sperziebonen en zeekraal van. Gebruik het liefst volledig (af)gekoelde risotto, dat is makkelijker voor
Risotto met sperziebonen en zeekraal
Risotto met sperziebonen en zeekraal
Risotto maken wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Bij mij staat risotto in de comfortfood top 10. Gebruik altijd goede Italiaanse risottorijst, met een mooie ronde korrel. Biologische risotto baldo
Bloemkool-eicurry met rijst
Bloemkool eicurry met rijst
Bloemkool eicurry met rijst is een heerlijke variant op kipcurry. Elke vegetariër heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je bij vrienden of familie gaat eten en dat de kip al in saus
Noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu
Noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu
Deze noodle salade met mango, bosui en gebakken tofu is werkelijk verrukkelijk! Neem een zoete sappige mango met het scherpe van een bosuitje, het zoute van gebakken tofu en het pittige
Noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu
Noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu
Een noodle salade met rucola, wortel en gebakken tofu is lekker als lunch, bijgerecht of in een bakje mee naar je werk. Ik heb hier eiernoodles gebruik omdat ik deze
Wortel-tomaatsalade met zeekraal
Wortel-tomaatsalade met zeekraal
Voor een lekkere salade is weinig nodig.  Kijk wat je in huis hebt en meng alles door elkaar. De basis van deze salade zijn de geraspte wortels. De smaken van
Romige preisoep
Romige preisoep (vegan)
Deze romige preisoep is lekker om als lunch, voorgerecht of gemakkelijke maaltijd te eten. De soep is romig en toch 100% vegan. Het geheim van romig en vegan is in
lemon cheesecake
Lemon cheesecake
Waar ik echt van kan genieten is een ovenheerlijke lemon cheesecake. En dan het liefst New York style, met citroen en langzaam in de oven gegaard. Het is geen lichte taart,
fruitsalade met geitenbrie en zeekraal
Fruitsalade met geitenbrie en zeekraal
In mijn smaakbeleving zijn zoet en hartig een hemelse combinatie. Vandaar deze fruitsalade met geitenbrie en zeekraal. Het zoet van het fruit heb ik versterkt met een beetje citroensap en enkele
pasta met bloemkoolsaus en zeekraal
Pasta met romige bloemkoolsaus en zeekraal
Pasta en bloemkool: qua kleur en vorm zou ik ze nooit samen op een bord bedenken, maar op één of andere manier gaan ze qua smaak heel goed samen. Zeekraal
pasta met courgette en zeekraal
Pasta met courgette en zeekraal
Less is more! Maak een simpele zomerse pasta met courgette en zeekraal. Simpel, smaakvol, vega(n) en erg lekker. Nodig voor 2 personen: 200 gr volkoren- of speltpasta 1 courgette 1
zeekraal
Zilte verrassing: zeekraal
Het is een bijzondere groente: Nederlandse zeekraal. Het smaakt knapperig, fris en zoutig. Zeekraal is een zoutminnende plant en groeit het liefst aan dicht aan de vloedlijn, zodat het plantje optimaal
Springrolls met feta en rucolavulling
Springrolls met feta en rucolavulling
Springrolls met feta en rucolavulling is een smaakvolle Mediterrane variant op dit Aziatische gerecht. Leuk om te serveren als bijgerecht op een feestje of om mee te nemen naar een
Springrolls met aardappelvulling
Springrolls met aardappelvulling
Ga je ook wel eens naar zo’n feestje waar iedereen iets kookt en meeneemt? Neem dan gevulde springrolls mee. Zelf ben ik dol op aardappelvulling, maar je kan ook groente-
Gegrilde groente met Bermuda burger
Gegrilde groente met een Bermuda burger
Wanneer ik met eten gemakkelijk en toch gezond wil doen, dan doe ik mijn (elektrische) grill aan, kijk ik in mijn koelkast en gooi ik erop wat ik in huis
Fruitsalade met nectarine, kiwi & krenten
Fruitsalade met nectarine, kiwi en krenten
Maak een smaakvolle fruitsalade met een combinatie van zacht fruit en wilde bessen. Pluk een handje bessen van de krentenboom. De meeste kans om deze besjes te vinden is in
Gevulde tomaat met verse bieslook
Gevulde tomaat met verse bieslook
Nu er weer volop Nederlandse tomaten verkrijgbaar zijn is het lekker en betaalbaar om er allerlei (bij)gerechten van te maken. Eén van mijn favorieten is de gevulde tomaat met verse
Iced coffee classic
Zelfgemaakte iced coffee classic
Het ultieme zomerse vakantiedrankje is voor mij toch wel een zelfgemaakte iced coffee classic. Het doet me denken aan die heerlijke vakanties in Griekenland en Italië. Gemaakt met ijsklontjes, volle melk
Iced tea vlierbloesemsiroop en citroenmelisse
Zelfgemaakte iced tea vlierbloesem & citroenmelisse
Met dit warme weer drink ik graag zelfgemaakte iced tea  van vlierbloesem & citroenmelisse. Deze ijsthee heb ik gemaakt met verse citroenmelisse en vlierbloesemsiroop. Maak het zelf! Als je eenmaal ervaren
aardbeiensmoothie met citroenmelisse
Aardbeiensmoothie met citroenmelisse
Zijn het de aardbeien die deze smoothie zo lekker maken? Of is het de combinatie van zomerse en verse ingrediënten die de smaak en structuur van dit drankje zo -hoe
couscoussalade met citroenmelisse
Couscoussalade met citroenmelisse
Verse citroenmelisse is voor mij echt zomer. De frisgroene, zachte en harige blaadjes schreeuwen: ruik mij, pluk mij, eet mij! Wanneer ik citroenmelisse zie kan ik het niet laten om
Thee met citroenmelisse en munt
Thee met verse citroenmelisse en munt
In het kader van de eetbare stad, in combinatie met mijn interesse in alles wat eetbaar is, zie ik overal om me heen eetbare planten. In het parkje achter mijn huis
Avocado yoghurtdip
Avocado-yoghurtdip
Deze avocado-yoghurtdip is natuurlijk een variant op de beroemde Mexicaanse guacamole. Gebruik altijd een rijpe avocado voor dit gerecht. Een avocado is rijp wanneer je de bovenkant een klein beetje
Koude rode bietensalade met koriander
Koude rode bietensalade met koriander
Zomers, gezond en gemakkelijk! Maak in een paar minuten tijd een koude bietensalade met koriander. Lekker als gezonde lunch, op een (stok)broodje of als bijgerecht. Tip: kook de bieten een
Venkel-wortelcake
Venkel-wortelcake
Groente in cake? Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het is juist een hele lekkere! Wortelcake is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van groente in cake. Eigenlijk zijn alle ‘zoete’ groente,
appelkruimelkoek
Appelkruimelkoek met kiwi
In een half uur een lekkere zelfgemaakte koek op tafel? Probeer deze appelkruimelkoek met kiwi eens te maken. Deze koek is gemaakt met appel en kiwi, maar het is ook lekker
Linzen-aardappelsoep
Linzen-aardappelsoep
Linzensoep is voor mij de koning onder de soepen. Op vele verschillende manieren te bereiden en op alle momenten te eten. Linzen-aardappelsoep is zo lekker omdat de aardappel de soep
Avocado salade
Avocado salade
Maak een smaakvol en gemakkelijk bijgerechtje: avocado salade. Gebruik hiervoor altijd een rijpe avocado, omdat het vruchtvlees boterzacht is. Mijn favoriete avocado is de Hass avocado. Deze heeft een grillige en ribbelige
vegetarische zuurkoolsoep
Vegetarische zuurkoolsoep
Zuurkool is niet mijn favoriete groente, maar de grote uitzondering op deze regel is Hongaarse zuurkoolsoep. Hoewel Hongaren dol zijn op vlees kan deze zuurkoolsoep prima vegetarisch. Het kan zelfs
Sigara börek met geitenfeta
Sigara börek met geitenfeta
Dit Turkse bijgerecht is gemakkelijk te maken en altijd een succes op een verjaardagsfeestje of borrel. Gebruik het liefst goede, dure geiten- of schapenfeta. Het voordeel hiervan is dat deze feta
Banaan-havermoutkoek
Banaan-havermoutkoek
Krijg je onverwacht bezoek en wil je toch iets zoets serveren? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Of wil je afkicken van gewone koekjes met suiker? In een half uurtje
Witlof ovenschotel
Witlof ovenschotel
Eén van mijn persoonlijk winterse favorieten is de witlof ovenschotel. De witlof gaat rauw in de ovenschaal en de aardappelpuree er bovenop. De laag aardappelpuree zorgt ervoor dat de witlof
Spinazie-smoothie
Spinazie smoothie
Het geheim van een lekkere frisse spinazie smoothie is de kwaliteit en verhouding van de ingrediënten. Neem altijd verse en smaakvolle producten om je groene smoothie mee te maken. In deze smoothie heb ik gekozen
pompoen-venkeltaart
Pompoen-venkeltaart
Deze pompoen-venkeltaart is niet zomaar een quiche. Zelf ben ik niet zo dol op de eiersmaak die veel quiches hebben. Misschien herken je dat wel. Door een deel van de
Appelcompote met incabessen
Appelcompote met incabessen
Maak een frisse appelcompote met licht zure incabessen! De zacht geworden incabessen zijn net kleine smaakbommetjes in de toch al zo smaakvolle appelmoes. En mijn gouden tip om de ultieme
Een bloedrode vitamineshot
Een bloedrode vitamineshot
Vers sap van bloedrode sinaasappelen? Inderdaad! Sinaasappelen zijn niet altijd geel of oranje van binnen. Wist je dat ze ook oranjerood, bloedrood tot bijna zwart van kleur kunnen zijn? De grond waarop
Bietjes-chococake
Bietjes-chococake
Een cake met rode bieten…..? Onderschat vooral niet hoe lekker gekookte rode bieten in een cake zijn en dan heb ik het nog niet eens gehad over de combinatie met
Guacamole for love
Guacamole for love
Verras je geliefde op Valentijnsdag, of elke andere bijzondere dag die met je geliefde wilt delen, met een originele variant op een bekend recept. Hoe blij zou je zijn als
Baby spinaziesalade
Baby spinaziesalade
Maak een frisse salade van jonge bladspinazie. Er zijn vele variaties mogelijk. Kijk gewoon even wat je in de koelkast hebt. Ik heb de salade gemaakt met puntpaprika en knolvenkel. Dun
Wat doe jij met oude krentenbollen?
Wat doe jij met oude krentenbollen?
Misschien heb je ook wel eens een zak krentenbollen in huis die iets te lang heeft gelegen…. Ze zijn niet lekker meer om zo uit het vuistje te eten, maar wat
Posteleinsalade met buffelmozzarella
Posteleinsalade met buffelmozzarella
Winterpostelein vind ik één van de lekkerste winterbladgroente die er is. Zo zacht en fris van smaak. Zolang het niet vriest is het de hele winter verkrijgbaar bij de biologische winkel
Gevulde eitjes
Gevulde eitjes met verse oregano
Gevulde eitjes met verse oregano zijn één van mijn favoriete bijgerechten. Niet alleen omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat je steeds andere ingrediënten kan gebruiken. Deze eitjes heb
Vegetarische ovenschotel met groente
Deze vegetarische  ovenschotel met groente is geïnspireerd op de gloeiend hete ovenschotels die ik in Turkije gegeten heb. Het is een ovenschotel die rijkelijk gevuld is met verse groente. Door de
Risotto met courgettereepjes
Risotto staat in mijn top 10 van comfortfood. Ik maak ‘m steeds een beetje anders door de groente die ik in huis heb. Dus deze risotto is met courgette, maar